Ruski ambasador: Nemačka i Japan zbog pronacizma ne bi trebalo da dobiju stalna mesta u Savetu bezbednosti UN

27.12.2022

14:49

0

Diplomata je opisao položaje dve nacije kao "nedvosmisleno pronacističke".

Ruski ambasador: Nemačka i Japan zbog pronacizma ne bi trebalo da dobiju stalna mesta u Savetu bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Nemačka i Japan ne bi trebalo da dobiju stalna mesta u Savetu bezbednosti UN-a nakon što su glasali protiv rezolucije koju je predložila Rusija, a kojom je osuđen nacizam, izjavio je ruski diplomata.

Odluka Berlina i Tokija "vređa sećanje na žrtve nemačkog nacizma i japanskog militarizma", rekao je za RIA novosti Oleg Stepanov, ruski ambasador u Kanadi.

Glasanje Nemačke baca sumnja na izražavanje kajanja zbog zločina koje su počinili nacisti tokom Drugog svetskog rata, izjavio je on, dodajući da se Japan nikada nije pomirio sa svojom tamnom prošlošću, s obzirom da njegova vlada veliča ratne zločince.

- Jasno je da takvo ponašanje može biti moguće samo uz dozvolu SAD-a, pod čijom višeslojnom neformalnom okupacijom ostaju obe nacije - tvrdio je diplomata.

Stepanov je opisao položaje dve nacije kao "nedvosmisleno pronacističke". S obzirom na njihove postupke, "nema potencijala za reformu UN-a, koja bi Berlinu i Tokiju dala stalna mesta u Savetu bezbednosti UN-a", dodao je.

Njegovi komenatri se odnose na glasanje u Generalnoj skupštini UN-a početkom ovog meseca o rezoluciji koju je predložila Rusiju, a kojom se osuđuje veličanje nacizma i različitih oblika ksenofobije. Dokument je usvojen sa 120 glasova za, 50 protiv i 10 uzdržanih.

AP Photo/Evan Vucci
 

Rusija je svake godine od 2012. predlagala takve rezolucije kako bi upozorila da neke nacije žele da preoblikuju istoriju Drugog svetskog rata da bi umanjile zločine Sila osovine i nacista. U decembru 2021. samo dve nacije, SAD i Ukrajina, glasale su protiv rezolucije, dok je 51 zemlja bila uzdržana. Među njima su uglavnom bili saveznici Vašingtona, koji su ovog meseca glasali protiv usvojene rezolucije.

Delegacija Ukrajine iskoristila je priliku da prebaci Rusiji zbog vojne operacije na istoku Evrope, tvrdeći da su postupci Moskve primer veličanja nacizma.

Stepan Bandera, ukrajinski nacionalistički vođa koji je sarađivao sa nacistima, proglašen je 2010. junakom Ukrajine. Brojni spomenici podignuti su u njegovu čast i njegov rođendan slave članovi ukrajinske vlade, a osim njega poštuju se i druge ukrajinske ličnosti sa sličnim biografijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike