Iguane padaju sa drveća od hladnoće! Šta im se događa zimi i zašto su opasne?

26.12.2022

09:28

0

Autor: N. Pavlović

Zelene iguane važe za velike štetočine

Iguane padaju sa drveća od hladnoće! Šta im se događa zimi i zašto su opasne?
Iguano su privremeno nepokretne zbog hladnoće - Copyright Profimedia/Cristobal Herrera/South Florida Sun Sentinel/TNS/ABACAPRESS.COM

Iako na Floridi nije bilo snega, temperature su se spustile do nule što negativno utiče na iguane i druge gmizavce koji počinju da padaju sa drveća.

Gmizavci posledice počinju da osećaju kada je temperatura oko 10 stepeni, a ukoliko bude još hladnije, one se praktično paralizuju.

Građani su upozoreni da obrate pažnju jer na zemlji mogu naći "zaleđene" gmizavce. Iako izgledaju kao da su uginuli, samo su privremeno nepokretni, pa se savetuje da se ne diraju.

Zašto padaju sa drveća?

Zelene iguane, koje ne vode poreklo sa Floride, ne mogu da izdrže niske temperature, pa im se zaustavi rad mišića. Čim otopli, one se oporave, mada ukoliko se zima nastavi, mogu uginuti.

Poslednji put je ovaj fenomen na Floridi zabeležen prošlog januara kada je veliki broj iguana ležao po trotoarima, ulicama i pod drvećem.

Opasna vrsta

Iako su zelene iguane proglašene invazivnom vrstom i mogu oštetiti biljke ili trotoare, zaštićene su zakonom kako se ne bi nehumano ubijale. Zato se građanima savetuje da pozovu nadležne službe ukoliko imaju problema sa ovim štetočinama. Takođe, na Floridi je nezakonito posedovati  zelenu iguanu bez dozvole.

Kada je reč o ledenom talasu, stručnjaci napominju da ih ne treba dirati.

AP Photo/Wilfredo Lee
Zelene iguane su invazivna vrsta

Mužjaci mogu da narastu do 1,5 metara dužine i da teže oko osam kilograma.

Zanimljivo je da su ove godine na Floridi prouzrokovale velike probleme sa snabdevanjem električnom energijom. U Lejk Vort Biču su glavni uzrok nestanaka struje, a penju se po brojnim instalacijama, pa ih lako mogu prekinuti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike