Tenzije na vrhuncu: Oglasio se Tokio nakon što je Koreja ispalila balističku raketu, preko ambasade u Pekingu preduzeli odlučne korake

23.12.2022

15:35

0

Severna Koreja obično na takve vojne vežbe gleda kao na probu za invaziju

Tenzije na vrhuncu: Oglasio se Tokio nakon što je Koreja ispalila balističku raketu, preko ambasade u Pekingu preduzeli odlučne korake
balistička raketa/ilustracija - Copyright AP Photo/Lee Jin-man

Severna Koreja je ispalila neodređenu balističku raketu ka moru kod svoje istočne obale, a sada se tom prilikom oglasila i Vlada Japana.

Vlada pretpostavlja da je Severna Koreja lansirala danas balističku raketu sa prilagodljivom putanjom, izjavio je zamenik japanskog ministra odbrane Toširo Ino.

Ino je rekao novinarima da je, prema japanskim proračunima, severnokorejska raketa prešla do 300 km pre nego što je pala u more izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Istakao je i da je Japan uputio preko ambasade u Pekingu odlučan protest Severnoj Koreji zbog tog incidenta.

Združena operativna komanda Južne Koreje saopštila je da su rakete letele na visini od 350 km i 250 km, nakon što su ispaljene oko 16:30 časova po lokalnom vremenu iz oblasti Sunan u Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Nove tenzije izbile su nakon što je Bela kuća saopštila u četvrtak da je Severna Koreja isporučila pešadijske projektile privatnoj ruskoj vojnoj grupi “Vagner” za rat u Ukrajini.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje demantovalo je navode Vašingtona.

Severna Koreja je poslednjih meseci probno ispalila baraž balističkih projektila, uključujući lansiranje svoje najnaprednije interkontinentalne balističke rakete prošlog meseca.

Severna Koreja obično na takve vojne vežbe gleda kao na probu za invaziju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike