Medvedev zagrmeo: UN da pozovu SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku i Jugoslaviji

14.11.2022

22:57

1

Anglosaksonci očigledno nastoje da stvore pravni osnov za krađu ilegalno zarobljenih ruskih sredstava - dodao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev

Medvedev zagrmeo: UN da pozovu SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku i Jugoslaviji
Dmitrij Medvedev - Copyright Yulia Zyryanova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nakon što je donela rezoluciju da Rusija plati odštetu Ukrajini, Generalna skupština Ujedinjenih nacija sada treba da pozove SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i drugim zemljama, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Trebalo bi da usvoje istu preporuku o plaćanju potpune odštete koju su SAD nanele Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanaca i NATO-a - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, komentarišući glasanje UN o rezoluciji kojom se priznaje neophodnost uspostavljanja mehanizma kako bi Rusija platila ratnu odštetu Ukrajini, preneo je TAS S.

U drugom slučaju, to "izgleda kao početak agonije Ujedinjenih nacija kao ključne međunarodne institucije za pomirenje", naglasio je on.

- Kraj će biti bolan za celu međunarodnu zajednicu - naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, rezolucija treba da legalizuje planove Zapada da koristi zamrznutu imovinu Rusije.

- Anglosaksonci očigledno nastoje da stvore pravni osnov za krađu ilegalno zarobljenih ruskih sredstava - dodao je Medvedev.

Profimedia
 

Da podsetimo, ranije danas Generalna skupština UN je većinom glasova usvojila nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu, sledi iz rezultata glasanja.

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano. Sednica je održana na inicijativu Kanade, Gvatemale, Holandije i Ukrajine.

Prema nacrtu rezolucije koji je podnet Generalnoj skupštini UN na razmatranje, ona „preporučuje da njeni članovi u saradnji sa Ukrajinom formiraju međunarodni registar štete, koji će služiti kao dokumentovani dokaz o navodnoj šteti, gubicima i ranjavanjima... nastalim kao rezultat međunarodno protivpravnih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini ili protiv nje, kao i da promoviše i koordinira prikupljanje podataka“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike