Medvedev zagrmeo: UN da pozovu SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku i Jugoslaviji

14.11.2022

22:57

1

Anglosaksonci očigledno nastoje da stvore pravni osnov za krađu ilegalno zarobljenih ruskih sredstava - dodao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev

Medvedev zagrmeo: UN da pozovu SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku i Jugoslaviji
Dmitrij Medvedev - Copyright AP photo

Nakon što je donela rezoluciju da Rusija plati odštetu Ukrajini, Generalna skupština Ujedinjenih nacija sada treba da pozove SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i drugim zemljama, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Trebalo bi da usvoje istu preporuku o plaćanju potpune odštete koju su SAD nanele Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanaca i NATO-a - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, komentarišući glasanje UN o rezoluciji kojom se priznaje neophodnost uspostavljanja mehanizma kako bi Rusija platila ratnu odštetu Ukrajini, preneo je TAS S.

U drugom slučaju, to "izgleda kao početak agonije Ujedinjenih nacija kao ključne međunarodne institucije za pomirenje", naglasio je on.

- Kraj će biti bolan za celu međunarodnu zajednicu - naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, rezolucija treba da legalizuje planove Zapada da koristi zamrznutu imovinu Rusije.

- Anglosaksonci očigledno nastoje da stvore pravni osnov za krađu ilegalno zarobljenih ruskih sredstava - dodao je Medvedev.

Profimedia
 

Da podsetimo, ranije danas Generalna skupština UN je većinom glasova usvojila nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu, sledi iz rezultata glasanja.

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano. Sednica je održana na inicijativu Kanade, Gvatemale, Holandije i Ukrajine.

Prema nacrtu rezolucije koji je podnet Generalnoj skupštini UN na razmatranje, ona „preporučuje da njeni članovi u saradnji sa Ukrajinom formiraju međunarodni registar štete, koji će služiti kao dokumentovani dokaz o navodnoj šteti, gubicima i ranjavanjima... nastalim kao rezultat međunarodno protivpravnih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini ili protiv nje, kao i da promoviše i koordinira prikupljanje podataka“.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike