Stradao pomoćnik Dmitrija Rogozina, Zelenski priprema mirovni plan? (FOTO/VIDEO)

22.12.2022

20:02 >> 23:08

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Stradao pomoćnik Dmitrija Rogozina, Zelenski priprema mirovni plan? (FOTO/VIDEO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Rat u Ukrajini je ušao u 302. dan.

Vladimir Putin je posetio zonu specijalne vojne operacije, a Vladimir Zelenski se u Vašingtonu obratio kongresmenima.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao  je da će Vladimir Zelenski od američkog Kongresa zatražiti "oružje, oružje i još oružja".

Bajden je ranije odbacio mogućnost slanja "Patriota" Ukrajini, ali se verovatno predomislio jer je Rusija počela da gađa vitalnu infrastrukturu zbog čega je Kijev, primera radi, ostao bez struje, ali i vode.

Najvažnije činjenice

U toku je 302. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski stigao vojnim avionom u Vašington

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- U nekoliko oblasti Ukrajine nema vode, mnoge ostale bez struje

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.58 - Toliko za danas

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

22.40 - Rogozina prebacuju u Moskvu

Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju ranjenom Dmitriju Rogozinu zbog njene složenosti, saopštio je pomoćnik bivšeg šefa "Roskosmosa".

- Rogozin do sada nije operisan. Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju, s obzirom na njenu složenost. Nakon što bude prebačen u Moskvu, konzilijum lekara će doneti odluku o neophodnoj medicinskoj pomoći - rekao je on.

Profimedia
Dmitrij Rogozin

21.28 - Zelenski sprema mirovni plan u 10 tačaka?

Okruženje Vladimira Zelenskog dovršava svoj mirovni plan od deset tačaka i namerava da predstavi svoje ideje u februaru – godinu dana nakon početka specijalne vojne operacije, piše "Volstrit džurnal", pozivajući se na neimenovane izvore u evropskim i ukrajinskim diplomatskim krugovima.

Zelenski je ranije saopštio da je tokom onlajn govora na samitu G20 izneo svoju viziju koraka za uspostavljanje mira u Ukrajini, koja se sastoji od 10 tačaka.

Profimedia
Vladimir Zelenski

21.00 - Američke vlasti proširile listu sankcija

Američke vlasti su proširile listu sankcija protiv Rusije, dodavši na listu 10 ruskih organizacija.

U saopštenju američkog Stejt departmenta se navodi da Vašington uvodi sankcije ruskim kompanijama zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. 

Kako je pojasnio američki državni sekretar Entoni Blinken, „Sjedinjene Države uvode sankcije ruskim vojno-pomorskim objektima zbog ruskih pomorskih operacija koje se izvode protiv ukrajinskih luka, između ostalih protiv onih koje obezbeđuju svet hranom i žitom“.

19.42 - Zelenski: Vraćam se s dobrim rezultatima

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, rekao je kako se u svoju zemlju vraća s dobrim rezultatima.

- Vraćam se iz Vašingtona. Dolazim s dobrim rezultatima, to će zaista pomoći. Zahvaljujem američkom predsedniku Džou Bajdenu i na njegovoj predanosti našoj pobedi. Zahvaljujem američkom Kongresu, svim strankama koje podržavaju Ukrajinu, svima onima koji žele pobedu isto onoliko koliko i mi. Donosimo u Ukrajinu, u Donbas, Bahmut i na jug, rešenja koja su čekale naše odbrambene snage - rekao je Zelenski. 

19.15 - Putin će potpisati dekret s odgovorom na ograničenje cene nafte naredne sedmice

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da namerava da potpiše dekret o uzvratnim preventivnim merama na uvođenje ograničenja cena ruske nafte u ponedeljak ili utorak.

- Mislim da ću tu dekret potpisati negde u ponedeljak ili utorak. To su preventivne mere - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je dodao da uvođenje ograničenja neće štetiti ruskom budžetu i kompanijama, jer Rusija prodaje naftu po približno sličnim cenama.

Embargo na isporuke nafte koja se transportuje morskim putem iz Rusije u Evropsku uniju stupio je na snagu 5. decembra. 

18.04 - Nemačka uhapsila službenika BND zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju

Nemački savezni tužioci saopštili su danas da su uhapsili službenika spoljne obaveštajne službe (BND) zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju.

Direktor BND-a Bruno Kal rekao je da je diskrecija ključna, jer bi detalji istrage koji bi bili objavljeni u javnosti mogli dati protivniku prednost u nameri da naudi Nemačkoj.

18.00 - Poginuo pomoćnik Dmitrija Rogozina u granatiranju Donjecka

Bivši šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, koji predvodi tim vojnih savetnika Carski vukovi, a ranjen je u granatiranju Donjecka, objavio je danas da je njegov pomoćnik Mihail Bridasov poginuo u tom granatiranju.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Granatiran je hotel u kome se nalazio Rogozin

17.28 - Berbok: G7 radi na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane

Grupa zemalja G7 intenziviraće svoje napore u cilju jačanja odbrane ukrajinskog neba, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Svaka raketa koju Ukrajina skine s neba znači malo manje patnje za ljude u toj zemlji - rekla je ministarka.

AP Photo/Manu Fernandez
Analena Berbok

17.12 - SAD uvele sankcije za ruska plovila

SAD su uvele danas sankcije za 10 ruskih pomorskih entiteta zbog učešća u ruskim ratnim operacijama protiv ukrajinskih luka, saopštio je američki Stejt department.

17.09 - Ubijen lokalni ruski zvaničnik u Hersonskoj oblasti u Ukrajini

Starešina sela Ljubimovka u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, koji kontrolišu ruske snage, Andrej Štepa, ubijen je danas u eksploziji automobila-bombe, saopštila je lokalna administracija pod kontrolom Rusije.

Ruski mediji prenose da su u pogibiju umešani ukrajinski diverzanti koji su ga targetirali zbog, kako su naveli, "aktivne građanske pozicije".

AP Photo/Bernat Armangue
Vojnici u Hersonskoj oblasti

16.34 - Gerasimov: SAD koriste NATO da zaštite sebe na štetu evropske bezbednosti

Načelnik ruskog generalštaba i zamenik ministra odbrane, Valerij Gerasimov, izjavio je da SAD koriste NATO kao alat isključivo za sopstvene interese, nauštrb bezbednosti evropskih zemalja.
Gerasimov tvrdi da Kijev koristi civile kao ljudske štitove, da im zabranjuje da napuštaju gradove, kao i da muči ratne zarobljenike.

16.13 - Zelenski se sastao sa Dudom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se pri povratku u Ukrajinu iz SAD sastao se s poljskim koelgom Andžejom Dudom. 

Zelenski je na Telegramu objavio snimak sa sastanka i napisao: "Rezimirali smo godinu koja je zbog rata donela istorijske izazove". 

16.01 - Kosačev: Slanjem Patriota SAD će se direktno umešati u sukob u Ukrajini

Rusija ima pravo da isporuku sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" Ukrajini posmatra kao direktno mešanje SAD u ovaj sukob, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev.

AP Photo/Pavel Golovkin
Konstantin Kosačev

15.58 - Grupa sedam obećava dalju budžetsku podršku Ukrajini

Bogate zemlje članice Grupe sedam (G7) spremne su da učine više da finansijski podrže Ukrajinu, poručili su njihovi ministri finansija.

G7 je već mobilisala do 32 milijarde dolara budžetske i ekonomske podrške Ukrajini, uključujući 18 milijardi evra (19,09 milijardi dolara) od Evropske unije.

14.34 - Ugašen požar na ruskom nosaču aviona

Požar koji je izbio na nosaču aviona "Admiral Kuznjecov" na severozapadu Rusije je ugašen i nema štete na ratnom brodu, rekao je generalni direktor Ujedinjene brodogradnje Aleksej Rahmanov.

14.20 - Mišel i fon der Lajen na samitu sa Zelenskim 3. februara u EU

Portparol Saveta EU je danas potvrdio da će 3. februara sledeće godine biti održan samit između EU i Ukrajine, na kojem će prisustvovati ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, predsednik EU Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

14.18 - Zaharova: SAD i Ukrajina ne žele mir, već traže dalja neprijateljstva

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je razgovor američkog i ukrajinskog predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Zelenskog u Vašingtonu dokaz da SAD i Ukrajina ne traže mir, već dalja neprijateljstva.

- Da li ste čuli da govore o pregovorima, o bilo kakvoj komunikaciji sa Rusijom? Naravno da ne - rekla je Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

14.16 - Peskov: Ruski zvaničnici nastaviće da posećuju "nove regione zemlje"

Ruski zvaničnici nastaviće da posećuju "nove regione zemlje" rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je prokomentarisao napad u kojem je povređen bivši izvršni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

- Zvaničnici su posećivali nove ruske regione i nastaviće to da rade. Zvaničnici moraju da putuju tamo. Osim toga, postoji ogroman broj volontera i volonterskih organizacija koje su tamo od neprocenjive vrednosti - rekao je Peskov.

On je rekao da je boravak u nekim oblastima Donbasa "još opasan i pun rizika", ali sumnja da će te okolnosti ometati zvaničnike da ispunjavaju svoje dužnosti.

13.26 - Zaharova prekorila Gutereša

Izjava generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o pregovorima Rusije i Ukrajine nije u njegovoj nadležnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

13.03 - Šojgu izvršio inspekciju ruskih snaga u Ukrajini

Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju jedinica ruskih oružanih snaga, koje se nalaze u zoni "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. 

Kako navode iz ministarstva za novinare, Šojgu je proverio uslove za raspoređivanje osoblja i vojne opereme na mestu gde su privremeno razmeštene vojne jedinice, prenosi TASS. 

U saopštenju nije precizirano u kom je tačno području Šojgu boravio. 

12.07 - Peskov: Isporuke oružja zapadnih zemalja Kijevu ne pomažu u rešavanju sukoba

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da isporuke oružja zapadnih zemalja Kijevu ne pomažu u rešavanju sukoba, već samo produžavaju patnje ukrajinskog naroda.

- Vidimo da su zapravo SAD i druge zemlje na putu stalnog proširenja dometa i tehničkog nivoa naoružanja koje isporučuju Ukrajini. To ne doprinosi brzom rešavanju situacije, već naprotiv, ovo dovodi do toga da će, nažalost, patnja ukrajinskog naroda trajati duže, nego što bi mogla - rekao je Peskov, a prenela je agencija TASS.

On je poručio da proširenje spektra naoružanja koje se isporučuje Ukrajini neće sprečiti Rusiju da postigne ciljeve specijalne vojne operacije.

11.38 - Pušilin: Očekujemo isporuku novih sistema PVO

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

Vlasti DNR očekuju isporuku novih sistema PVO, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Podsetimo, Pušilin je u utorak zamolio ruskog predsednika Vladimira Putina da ojača republiku novim PVO sistemima imajući u vidu intenzivno granatiranje sa ukrajinske strane.

11.30 - Delegacije Rusije i IAEA održale konsultacije o nuklearkama u Ukrajini

Delegacije Rusije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održale su konsultacije u Moskvi u vezi sa situacijom u Zaporoškoj nuklearki i gradu Energodar.

- Strane su detaljno razmotrile situaciju u Zaporoškoj nuklearki kada je reč o pouzdanosti snabdevanja strujom i grejanjem Energodara i područja nukelarke - navodi se u saopštenju.

Jedna od tema bila je i misija eksperata IAEA u nuklearki i pitanje zone bezbednosti. Konstatovana je bliskost stavova u vezi sa potrebom uspostavljanja te zone.

11.05 - Peskov: Amerika nastavlja da vodi rat protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca

Amerika nastavlja politiku de fakto i posredne borbe protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući posetu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Vašingtonu.

Zelenski je u sredu doputovao u Vašington, u kojem je razgovarao s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i održao govor pred Kongresom SAD.

Profimedia
Dmitrij Peskov

On je izjavio da ne zna kako izgleda „pravedan mir“ s Rusijom, ali da je uveren da su isključeni kompromisi u vezi s teritorijom i suverenitetom.

10.49 - U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su lokalne vlasti

10.42 - Putin i Netanjahu optimistični - veruju u napredak rusko-izraelskih odnosa

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa liderom izraelske partije Likud Benjaminom Netanjahuom, a dve strane su izrazile obostrano uverenje da će rusko-izraelski odnosi nastaviti da napreduju, saopštila je pres-služba Kremlјa.

- Razgovarano je o aktuelnim pitanjima bilateralne agende i međunarodnoj situaciji. Izraženo je obostrano poverenje da će rusko-izraelski odnosi nastaviti da se progresivno razvijaju, a kontakti na različitim nivoima će se nastaviti - navodi se u poruci, prenosi TASS.

10.19 - Lukašenko: Susedne zemlje su spremne da napadnu Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je primetio da su susedne zemlje spremne za moguću agresiju na njegovu zemlju, prenosi TASS pozivajući se na beloruske medije.

- Ne možemo da isključimo moguću agresiju na našu zemlju. Barem vidimo takvu spremnost naših suseda. Svesni smo ko podstiče baš te susede da stvaraju tenzije na našim granicama - rekao je Lukašenko na sastanku sa vojskom i bezbednosnim snagama nakon današnjeg testiranja državnog sistema reagovanja, prenosi agencija Belta.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Prema rečima beloruskog predsednika, sve to je pokrenulo odluku da se testiraju snage za hitno reagovanje. 

9.56 - Oglasio se Rogozin nakon ranjavanja: Hotel je ciljano granatiran pet puta

Bivši generalni direktor Roskosmosa i vođa tima vojnih savetnika Carski vukovi Dmitrij Rogozin otkrio je da su ukrajinske snage čak pet puta granatirale hotel u kom je on bio na sastanku sa premijerom Donjecke Narodne Republike Vitalijem Hocenkom.

9.50 - Ukrajinci smanjili broj napada na nuklearku Zaporožje

 

Ukrajinske snage smanjile su u poslednje vreme broj napada na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Oni manje gađaju, ali to nije zasluga Grosija, to je zasluga naših oružanih snaga - rekao je Balicki za „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, samo sila može naterati neprijatelja da se zaustavi.

9.03 - Novi uspesi ruske vojske u Ukrajini

U protekla 24 časa tokom ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke u ljudstvi i vojnoj tehnici, saopštio je portaprol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

Prema njegovim rečima, ubijeno je do 50 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno pet oklopnih transportera, četiri jedinice artiljerijskog oruđa i 18 specijalnih vozila.

8.25 - Najavljene restrikcije struje u Kijevu

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

U Kijevu su i za četvrtak najavljene restrikcije struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija.

8.17 - U granatiranju Donjecka poginulo dvoje

U sinoćnjem granatiranju hotela u Donjecku poginule su dve osobe, saopštio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

7.50 - Antonov: Provokativne akcije SAD vode do eskalacije u Ukrajini

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas, komentarišući posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, da će provokativne akcije SAD neizbežno dovesti do eskalacije, čije posledice mogu biti nepredvidive.

- Uprkos našim upozorenjima, sistem PVO Patriot biće poslat u Kijev. Međutim, zemlja nema stručnjake za rad sa njima. Da li će to biti američki specijalisti ili građani druge zemlje NATO-a. Ne shvataju da naša vojska sistematski uništava zapadno oružje. Mislim da svi savršeno razumeju kakvu sudbinu može da dočeka osoblje koje popunjava ove komplekse na teritoriji Ukrajine - rekao je Antonov, a prenela agencija TASS.

Istakao je da je Rusija više puta apelovala na korišćenje, kako je rekao, zdravog razuma na svim nivoima.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

Antonov je naglasio da američka administracija baca velike resurse i mogućnosti na suludu ideju "pobede nad Rusima na bojnom polju".

7.10 - Bajden na sastanku sa Zelenskim: Rusija koristi zimu kao oružje

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je na sastanku sa Vladimirom Zelenskim u Beloj kući izjavio da će Vašington nastaviti da isporučuje vojnu pomoć Kijevu, između ostalog i sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu.

- Nameravamo da nastavimo sa jačanjem mogućnosti Ukrajine u sferi samoodbrane, između ostalog, i isporukama PVO sistema. To je razlog zašto nameravamo da Ukrajini isporučujemo baterije protivvazdušnih sistema "Patriot", kao i da obezbedimo obuku ukrajinskih vojnika kako bi mogli pravilno da ih koriste - rekao je Bajden.

7.00 - Zelenski uručio orden Bajdenu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uručio je ukrajinski vojni orden Krst zasluga američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i tom prilikom je izrazio veliku zahvalnost na pomoći koju SAD pružaju Ukrajini.

Zelenski je tokom njihovog sastanka u Beloj kući uručio Bajdenu medalju za koju je rekao da ju je poslao ukrajinski kapetan kome je ona uručena za zasluge u borbama ukrajinske vojske u regionu Donbasa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike