Lider vladajućeg "Gruzijskog sna": Ukrajinske vlasti su umešane u povratak Sakašvilija u Gruziju, zato traže njegovo oslobađanje

20.12.2022

15:59

0

Autor: 24sedam

Sakašvili je živeo u egzilu u Ukrajini, a pre nešto više od godinu dana vratio se u domovinu uprkos pretnji zatvorom

Lider vladajućeg "Gruzijskog sna": Ukrajinske vlasti su umešane u povratak Sakašvilija u Gruziju, zato traže njegovo oslobađanje
Copyright AP photo

Lider vladajuće gruzijske partije "Gruzijski san" Irakli Kobahidze rekao je da su predstavnici ukrajinskih vlasti učestvovali u vraćanju bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija u domovinu i da upravo zbog toga žele da sada bude pušten iz zatvora.

Njegov komentar usledio je pošto je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u ponedeljak uveče pozvao gruzijske vlasti da oslobode Sakašvilija zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i da ga pošalju na lečenje u Ukrajinu, Evropu ili SAD, preneo je TASS.

- Sve ovo vreme govorili smo da ljudi koji su poslali Sakašvilija u Gruziju aktivno rade na njegovom oslobađanju - rekao je Kobahidze.

Šef gruzijske vladajuće partije dodao je da oni koji su poslali Sakašvilija u Gruziju pred njim osećaju neku vrstu odgovornosti.

- Izjava Zelenskog samo je to potvrdila, s obzirom na to da su ukrajinske vlasti bile direktno uključene u specijalnu operaciju slanja Sakašvilija u Gruziju - naveo je Kobahidze u intervjuu za gruzijske medije.

Sakašvili je živeo u egzilu u Ukrajini, a pre nešto više od godinu dana vratio se u Gruziju uprkos pretnji zatvorom, kako bi pomogao opoziciji.

Irakli Gedenidze/Pool Photo via AP, File
Mihail Sakašvili

Uhapšen je svega 18 sati po dolasku u zemlju jer je u odsustvu osuđen po optužbama za zloupotrebu položaja, preneo je Rojters.

Tada je Kobahidze izjavio da je Sakašvili planirao da izvrši državni udar i donese nerede u zemlju.

On je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, a na vlast je došao posle „Revolucije ruža“ 2003. godine, tokom koje je ostavku podneo tadašnji predsednik Eduard Ševardnadze.
Zemlju je napustio ubrzo pošto je na izborima 2013, na kojima nije mogao da se kandiduje, pobedio opozicioni kandidat, a gruzijski sudovi su ga 2018. osudili na zatvorsku kaznu do šest godina.

Tada se Sakašvili se preselio u Ukrajinu, gde je postao guverner pokrajine Odesa i dobio ukrajinsko državljanstvo, zbog čega mu je gruzijsko poništeno. Međutim, podneo je ostavku zato što se nije slagao s tadašnjim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, pa mu je ukrajinsko državljanstvo oduzeto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike