Sakašviliju ugrožen život zbog trovanja teškim metalima: Smršao 40 kilograma, doktori tvrde da ne sme više da boravi u zatvoru

06.12.2022

14:24

0

Tri doktora su apelovala na vlasti da obezbede bolji tretman bivšem predsedniku Gruzije

Sakašviliju ugrožen život zbog trovanja teškim metalima: Smršao 40 kilograma, doktori tvrde da ne sme više da boravi u zatvoru
Mihail Sakašvili - Copyright Irakli Gedenidze/Pool Photo via AP

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji je uhapšen u oktobru prošle godine, navodno je otrovan u pritvoru teškim metalima i sad hitno mora da primi odgovarajuće lekove da ishod ne bi bio fatalan, navodi se u medicinskom izveštaju koji je objavio njegov tim.

Prošle godine Sakašvili je smešten u bolnicu nakon 50 dana štrajka glađu zbog hapšenja, za koje grupe za ljudska prava tvrde da je politički motivisano.

Američki toksikolog Dejvid Smit naveo je u izveštaju da je "testiranje otkrilo prisustvo teških metala" u Sakašvilijevom telu i da su patološki simptomi koje pokazuje "posledica trovanja" njima.

Kako je Smit istakao, prilično su sigurni da je bivši gruzijski lider nedugo po pritvaranju bio izložen otrovnim agensima, uključujući živu i arsen.

U izveštaju koji je objavljen 28. novembra navodi se da su Sakašviliju davali štetne lekove bez odgovarajućeg nadzora.

- Bez odgovarajućeg lečenja povećani rizik od smrtnosti je neizbežan, a lečenje mu je, čini se, u Gruziji bilo uskraćeno ili nedostupno - dodao je Smit.

AP photo
Mihail Sakašvili

I gruzijske vlasti su se oglasile ovim povodom, tvrdeći da je Sakašviliju bila pružena adekvatna medicinska nega.

Druga nezavisna doktorka, Merijem Jiškarani, koja je predvodila lekarski tim koji je pregledao Sakašvilija, rekla je u ponedeljak za AFP da mu je "dijagnostikovano oštećenje mozga i neuro-intoksikacija".

- On pati od niza ozbiljnih bolesti zbog kojih, prema gruzijskom zakonu, više ne bi smeo da bude u zatvoru - rekla je doktorka.

Treći doktro Tengiz Tsuladže rekao je da je Sakašvili "izgubio više od 40 kilograma otkako je u pritvoru".

Sakašviliju je suđeno u odsustvu zbog zloupotrebe položaja i 2018. je osuđen na šest godina zatvora. Pritvoren je samo nekoliko dana pošto se iz egzila u Ukrajini u oktobru 2021. vratio u zemlju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike