Sakašvili štrajkuje glađu: Nisu mu dali da se na suđenje uključi preko video-linka

14.12.2022

13:56

0

"Danas mi je uskraćeno elementarno pravo da učestvujem u sopstvenom suđenju", rekaoje Sakašvili

Sakašvili štrajkuje glađu: Nisu mu dali da se na suđenje uključi preko video-linka
Mihail Sakašvili - Copyright Irakli Gedenidze/Pool Photo via AP, File

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili štrajkuje glađu u znak protesta zbog toga što mu kazneno-popravna služba Ministarstva pravde nije dozvolila da učestvuje u današnjem suđenju na daljinu, rekao je Sakašvilijev advokat Šalva Hačapuridze.

- Danas mi je uskraćeno elementarno pravo da učestvujem u sopstvenom suđenju. Ovo je kršenje svih gruzijskih i međunarodnih normi, tako da sam primoran da preduzmem ekstremni oblik protesta - štrajk glađu. Naravno, svestan sam rizika s obzirom na moje trenutno zdravstveno stanje, ali ću gladovati dok ne dobijem čvrste garancije za učešće u mom suđenju, bar preko video-linka - naveo je Sakašvili u pismu.

Sakašvilijev advokat je istakao da čak ni Staljin nije radio to što se danas desilo u Gradskom sudu u Tbilisiju. 

AP photo
Mihail Sakašvili

Gradski sud danas je odlučio o mogućem odlaganju izvršenja zatvorske kazne za Sakašvilija povodom zaključka lekara o njegovom zdravstvenom stanju. 

Lekari, naime, nisu dozvolili Sakašviliju prisustvo na sudu iz zdravstvenih razloga, ali se očekivalo da će on uključiti uživo iz klinike u kojoj se leči nakon dugotrajnog štrajka glađu u zatvoru. 

Iz kazneno-popravne službe su, međutim, objasnili da nemaju odgovarajuću tehničku opremu za suđenje na daljinu. 

Medicinski stručnjaci utvrdili su da Sakašvili boluje od "deset glavnih bolesti" zbog čega, kako su naveli, postoji rizik od kome i smrti, što lekari smatraju osnovom za oslobađanje političara.

Gradski sud u Tbilisiju odložio je ročište u ovom slučaju za 22. decembar i sudija je naložio kazneno-popravnoj službi da obezbedi Sakašvilijevo uključivanje putem video linka, objavio je Interfaks.

Sakašvili je u Gruziju stigao 29. septembra 2021. godine, a 1. oktobra je priveden u Tbilisiju i poslat u zatvor u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, da bi 8. novembra, bez saglasnosti rođaka i advokata, bio prebačen u zatvorsku bolnicu u Tbilisiju. 

Sakašvili je 20. novembra prošle godine poslat u vojnu bolnicu u gradu Gori, gde je prekinuo štrajk glađu.

U Gruziji se protiv Sakašvilija vodi nekoliko krivičnih predmeta, a on smatra da je pritvor nezakonit, kao i da su optužbe protiv njega falsifikovane, podseća Interfaks.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike