Slikao se kako se "kupa" u parama, pa mu to došlo glave: Optužen za jednu od velikih krađa bitkoina

18.12.2022

13:32

0

Autor: N. Pavlović

Geri je bio nezaposlen, a hvalio se luksuzom što je navelo policiju da mu zakuca na vrata

Slikao se kako se "kupa" u parama, pa mu to došlo glave: Optužen za jednu od velikih krađa bitkoina
Geriju Harmonu se hvaljenje bogatstvom obilo o glavu - Copyright U.S District Court for the District of Columbia

Geri Harmon (31) iz Ohaja izjasniće se krivim za kranje bitkoina koji su se nalazili na kompjuteru, zaplenjenom od njegovog starijeg brata.

Naime, da ne treba biti hvalisavac pokazuje upravo primer Gerija Harmona koji se fotografisao u kadi punoj novca.

On je optužen kada je 713 digitalnih tokena, tada vrednih oko 5 miliona dolara, nestalo iz "novčanika" u Poreskoj upravi gde su služili kao dokaz u slučaju protiv njegovog brata.

Tužioci su digitalni novčanik zaplenili od Larija Harmona nakon što je uhapšen u februaru 2020. zbog sumnje da je oprao 311 miliona dolara u kriptotransakcijama preko sajtova na Darknetu.

Lari Harmon je bio prva osoba u SAD optužena za krivična dela povezana sa "miksovanjem" - mešanjem tokena od različitih vlasnika kako bi im se teže ušlo u trag.

Bratski biznis

U njihovom rodnom gradu Akronu, u Ohaju, Geri je prisustvovao jednom saslušanju svog brata, kao i jednom u Vašingtonu. Tada je saznao da tužioci nisu uspeli da pristupe zaplenjenim bitkoinima kojih je bilo više od 4.800. Lari ih je smestio na uređaju za kriptovalute Trezor, a može im se pristupiti posebnom šifrom, odnosno, kombinacijom od najviše 24 reči, koje omogućavaju korisniku da bude onlajn i potom sprovodi transakcije u bitkoinima.

Svako ko poseduje šifru i dodatni PIN mogao je kontrolisati bitkoine i sa nekog drugog uređaja.

Tužioci su prvobitno posumnjali da je upravo to uradio Leri u danima nakon što je bio pušten na slobodu uz kauciju. Istražiteljima je rekao da je krivac Geri koji je radio za njega.

Nakon Larijevog hapšenja, Gari je živeo uz pomoć državne pomoći u vreme pandemije koronavirusa i čekova za nezaposlene.

Nezaposlen, a živi luksuzno

Međutim, čim je nestalo 713 bitkoina, počeo je da živi lagodno. Na jednoj od fotografija sa njegovog telefona se može videti kako se "kupa" u parama, okružen ženama, što je bila kap koja je prelila čašu. Policija mu je ubrzo zakucala na vrata. Agenti su ušli u trag 519 bitkoina, a naveli su da je Geri 68 tokena potrošio kao zajam od 1,2 miliona dolara. Deo je potrošio kako bi kupio luksuzni stan u Klivlendu.

Pixabay/BenjaminNelan
 

Uhapšen je u julu 2021. po optužbama za pranje novca i druga krivična dela. Nekoliko nedelja kasnije se njegov brat izjasnio krivim.

Geri je tražio da izađe uz kauciju, ali su tužioci naveli da bi trebalo da preda šifre za ukradene bitkoine. Nakon toga je odbio dve nagodbe, pa ga čeka suđenje u februaru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike