"Krokodil sa Volstrita": Bračni par ukrao 4,5 milijardi u bitkoinu! Živeli na Menhetnu, sada im preti ozbiljna robija (VIDEO)

09.02.2022

14:05

0

Autor: 24sedam

Vlasti su slučaj nazvale "najvećom finansijskom zaplenom ikada“

"Krokodil sa Volstrita": Bračni par ukrao 4,5 milijardi u bitkoinu! Živeli na Menhetnu, sada im preti ozbiljna robija (VIDEO)
kradja kriptovalute - Copyright Profimedia; Youtube/Jorge "Sotoventures" Soto

Ilija Lihtenštajn (34) i njegova supruga Heder Morgan (31), njujorški par, uhapšeni su i optuženi zbog sumnje da su prali novac, odnosno, da su ukrali kriptovalute vredne 4,5 milijardi dolara. Optuženi su da su pokušali da peru novac koji su stekli hakovanjem berze kriptovaluta "Bitfineks" 2016. godine.

Ovo je velika pobeda za američku policiju jer je zabeležen niz krađa sa platformi za kriptovalute. Poslednjih godina, razni hakeri su ukrali stotine miliona dolara. 

Paru preti 20 godina zatvora za pranje novca, a zavera da se prevari država "vredi" još pet godina robije.

AP Photo/Elizabeth Williams
 

Policija je zaplenila 3,6 milijardi dolara sredstava, što je oko 94.000 bitkoina. Zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako je ovo nazvala "najvećom finansijskom zaplenom ikada“.

Američki zvaničnici su rekli da će, s obzirom na to da su sredstva zaplenjena na temelju sudskog naloga, sudija u na kraju odlučiti kako će vraćeni novac biti raspoređen, ali i da će Vlada tražiti povraćaj sredstava pravim vlasnicima.

- Intenzivno sarađujemo s ministarstvom pravosuđa otkako je započela istraga i nastavićemo da to radimo - stoji u pisanoj izjavi "Bitfineksa". Firma se obavezala da će slediti sve potrebne pravne postupke kako bi se utvrdila prava na povraćaj ukradenih bitkoina.

Inače, Lihtenštajn je tehnološki preduzetnik poznat kao Dač (Holanđanin), a ima i američko i rusko državljanstvo. Sebe opisuje kao "poslovnog anđela", tehnološkog preduzetnika, kodera i investitora, koji je zainteresovan za tehnologiju blokčejna, automatizaciju i velike podatke. Morgan je povremeno reperka koja takođe vodi marketinšku firmu "Salesfolk". Živeli su na Volstritu na Menhetnu.

Nije poznato kako se par upoznao. U objavi na Fejsbuku iz 2019. godine, Lihtentajn je napisao kako je zaprosio svoju "najbolju prijateljicu i ženu njegovih snova".

U jednoj od svojih pesama, Morganova je sebe nazvala "Krokodilom Volstrita", a smatrala se i za "stručnjaka za ubeđivanje, društveni inženjering i teoriju igara".

- Ja sam svestrana, ja sam reperka, ekonomista, novinarka, pisac, izvršni direktor i prljava, prljava, prljava drolja - glasili su pojedini stihovi. 

U izjavi datoj poreskoj službi pod zakletvom, par je kazao da su potrošili tek manji deo ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamenjive tokene (NFT) - jedinstvene digitalne slike kojima se trguje kao kolekcionarskim i umetničkim delima. Ostala plaćanja izvršena su za Vol-Mart poklon kartice, vožnje Uberom, Hotels.com i PlayStation, prenosi Jutarnji list.

Hakovanje "Bitfineksa" ušlo je u istoriju kao jedna od najvećih kriptokrađa ikada zabeleženih, toliko da je tada oborena vrednost bitkoina za 20 odsto. 

Bitkoin je najpopularnija kriptovaluta, a početkom novembra dostigao je vrednost od oko 69.000 dolara pre nego što je prošlog meseca pao na oko 35.000 dolara. Nakon toga se donekle oporavio i sada se njime trguje po ceni od oko 43.000 dolara.

Vlasti su sve zabrinutije da je složen i često zbunjujući svet kriptovaluta raj za kriminalce svih vrsta koji žele da ukradu novac, ali i onaj ukradeni sakriju od vlasti.

Podsetimo, američki zvaničnici su prošle godine vratili 2,3 miliona dolara od 4,4 miliona dolara otkupnine koju je naftovod "Kolonijal" platio jednoj hakerskoj grupi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike