Erdogan se razgoropadio: Turske rakete mogu da pogode Atinu ako ne ostanete mirni

12.12.2022

14:36

0

"Zemlja poput Turske sigurno neće sedeti skrštenih ruku", poručio je Erdogan

Erdogan se razgoropadio: Turske rakete mogu da pogode Atinu ako ne ostanete mirni
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je nedavna proba turskog balističkog projektila "Tajfun" prestrašila Atinu i naveo je da Ankara neće sediti skrštenih ruku ako Grčka nastavi sa militarizacijom svojih ostrva u Egejskom moru.

- Sad smo počeli da pravimo naše rakete, a ova proizvodnja je uplašila Grke. Kažete "Tajfun", a oni se boje, kažu da mogu da pogode Atinu. Da, naravno da može da pogodi. Ako ne ostanete mirni, ako pokušate da postavite oružje koje ste dobili iz SAD na ostrva, i hoće - upozorio je Erdogan, prenosi Anadolija.

On je dodao da „zemlja poput Turske sigurno neće sedeti skrštenih ruku“ i da će „morati nešto da uradi".

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

U oktobru je Turska testirala balističku raketu kratkog dometa domaće proizvodnje „Tajfun“ iznad Crnog mora, koja, kako je saopšteno, može da pogodi metu na udaljenosti od 560 kilometara za 456 sekundi.

Ankara je uznemirena onim što opisuje kao sve veće gomilanje grčke vojske na ostrvima u blizini svoje obale, ali i vojnom podrškom koju Grčka dobija od SAD.

Erdogan je kritikovao još jednog NATO saveznika, Sjedinjene Američke Države, za koje je rekao da pružaju podršku i šalju oružje terorističkim organizacijama na severu Sirije.

- Amerika šalje 4.000 - 5.000 kamiona oružja i municije u severnu Siriju. Iako sam im to stalno govorio, to ih ne zanima - kazao je Erdogan i dodao: "Mi smo s vama u NATO-u. Iako smo zajedno, vi nam činite loše stvari i na strani ste terorističke organizacije... Mi ćemo se izvući vlastitim kapacitetima".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Anadolija

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike