Čavušoglu zapretio Grčkoj: Preduzećemo mere ako nastavite da naoružavate ostrva u Egeju

06.12.2022

12:18

0

Ankara negoduje, a Atina smatra da ima prava da se brani

Čavušoglu zapretio Grčkoj: Preduzećemo mere ako nastavite da naoružavate ostrva u Egeju
Mevlut Čavušoglu - Copyright Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ponovo je danas zapretio da će Turska preduzeti mere protiv Grčke ukoliko ta zemlja nastavi da naoružava ostrva u Egeju, koja treba da ostanu demilitarizovana u skladu sa međunarodnim sporazumima. 

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim kolegom, Čavušoglu je rekao da bi nastavak kršenja sporazuma primorao Tursku da brani svoja prava. 

Čavušoglu je naglasio da Grčka treba da prestane da krši međunarodni sporazum o demilitarizaciji egejskih ostrva ili će, u suprotnom, Turska morati da preduzme mere po tom pitanju.

AP Photo/Michael Sohn
Mevlut Čavušoglu

Turska će nastaviti da preduzima neophodne korake u okviru međunarodnih organizacija, posebno UN, rekao je Čavušoglu.

Turski zvaničnici insistiraju na tome da je raspoređivanje vojnika ili oružja na grčkim ostrvima blizu turske obale kršenje demilitarizovanog statusa tih ostrva prema međunarodnom pravu. 

Atina, međutim, navodi da treba da brani ostrva od potencijalnog napada Turske koja ima značajnu vojnu silu na zapadnoj turskoj obali odmah preko puta ostrva.

U toku su vojne vežbe Grčke na egejskim ostrvima Rodos i Lezbos. 

Turska i Grčka, članice NATO, imaju višedecenijske sporove u vezi sa nizom pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i sporove u vezi sa tamošnjim vazdušnim prostorom, a sporovi su ih tri puta doveli na ivicu rata u poslednjih pola veka.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike