Rusija upozorila: Zapad će se suočiti sa posledicama zbog naoružavanja Ukrajine!

10.12.2022

09:47

0

Prema Nebenzijinim rečima, od 27. novembra u Donbasu su ubijena 22 civila, a ranjeno je više od 80, dok su oštećeni brojni domovi i škole

Rusija upozorila: Zapad će se suočiti sa posledicama zbog naoružavanja Ukrajine!
Himars - Copyright AP Photo/Mosa'ab Elshamy, File

Zapadne zemlje čije oružje koriste ukrajinske trupe za ubijanje civila u Donbasu suočiće se sa pravnim posledicama, upozorio je ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama.

Govoreći u Savetu bezbednosti UN u petak, Vasilij Nebenzja je rekao da se višecevni raketni bacači HIMARS i navođene artiljerijske granate M982 Ekskalibur koriste za neselektivno granatiranje Donjecka i drugih gradova.

- Na primer, sportska arena Družba, gde se civilima delila voda za piće, napadnuta je 4. decembra granatom Ekskalibur. Ukrajinske snage, ohrabrene zapadnim zemljama, bukvalno pokušavaju da sravne grad - rekao je ruski diplomata.

Prema Nebenzijinim rečima, od 27. novembra u Donbasu su ubijena 22 civila, a ranjeno je više od 80, dok su oštećeni brojni domovi i škole. On je dodao da su HIMARS rakete pogodile civilne objekte, poput vrtića i hotela.

- Pažljivo beležimo sve takve kriminalne aktivnosti SAD i njihovih saveznika. One će dovesti do konkretnih pravnih posledica za sve koji su uključeni - rekao je Nebenzja.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

- Mogu li svi ovi brojni zabeleženi udari na civilna mesta biti greške ili nesrećni slučajevi? Očigledno je da se radi o svesnom i smišljenom učešću SAD i NATO-a u zločinima kijevskih vlasti - dodao je on.

Pentagon je u petak najavio dodatnih 275 miliona dolara bezbednosne i vojne pomoći Ukrajini, uključujući rakete HIMARS i 80.000 artiljerijskih metaka od 155 mm.

Moskva je ranije opisala isporuke dalekometnog i teškog naoružanja Ukrajini kao „crvene linije“, upozoravajući da bi to moglo dovesti do direktnog sukoba između Rusije i Zapada. Vašington i njegovi saveznici insistiraju da nisu strana u neprijateljstvima, ali nastavljaju da šalju pošiljke oružje Kijevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike