Rešio da obelodani sve: Mask obećao da će omogućiti korisnicima da vide kako ih je Tviter u potaji ograničavao

09.12.2022

23:55

0

Novinari Met Taibi, Bari Vajs i drugi objavljivali su ih kontinuirano, a Tviterovi dokumenti su otkrili niz bombastičnih stvari o tehnološkom gigantu

Rešio da obelodani sve: Mask obećao da će omogućiti korisnicima da vide kako ih je Tviter u potaji ograničavao
Tviter Ilona Maska - Copyright Profimedia

Vlasnik Tvitera Ilon Musk rekao je da će korisnici na kraju moći da vide svoj status „zabrane iz senke“, nakon što su novinari objavili interne dokumente kompanije koji pokazuju da se kompanija bavila ovom praksom uprkos što je njeno prethodno rukovodstvo godinama odbijalo da prizna to.

U drugom delu „Tviter fajlova" otkriveno je da je platforma prethodno bila angažovana u zajedničkim naporima da smanji „vidljivost” nekih korisnika i ograniči njihov domet, a Mask je obećao da će kreirati nove alate koji nude veću transparentnost na njihovom nalogu.

- Tviter radi na ažuriranju softvera koji će pokazati pravi status vašeg naloga, tako da jasno znate da li vam je zabranjen pristup, razlog zbog kog je to odlučeno i kako da se žalite - rekao je on u četvrtak.

Novinari Met Taibi, Bari Vajs i drugi objavljivali su ih kontinuirano, a Tviterovi dokumenti su otkrili niz bombastičnih stvari o tehnološkom gigantu nakon što ga je u oktobru Mask kupio za 44 milijarde.

Dok je više rukovodstvo Tvitera pod bivšim izvršnim direktorom Džekom Dorsijem žestoko negiralo da se sajt bavio „zabranama iz senke“ da bi sakrio određene postove, čini se da najnovija serija datoteka pokazuje drugačije. Moderatori su prethodno dobili niz alata za stavljanje na crnu listu sadržaja koji nisu eksplicitno kršili Tviterovu politiku, uključujući opcije za sprečavanje pojavljivanja postova u pretragama, odeljku „U trendu“ i opštu funkciju „Ne pojačavaj“.

 

 

Dokumenti takođe ukazuju na to da su korisnici bili meta zabrane iz senke na osnovu svojih političkih opredeljenja, a primećeno je i da su postoji nekoliko visokoprofilnih konzervativnih naloga čiji bili skriveni od šire publike.

Prvi krug fajlova, koje je Taibi podelio prošle nedelje u koordinaciji sa samim Maskom, otkrio je detalje o odluci Tvitera 2020. da suzbije domet priče Njujork posta o sinu tadašnjeg predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena i njegovim poslovima u inostranstvu.

Poziv da se zabrani priča, uključujući i direktne poruke korisnika, upućen je bez znanja Dorsija, koji je navodno bio preskočen kada su donošene mnoge važne odluke.

Taibi je takođe objavio materijal koji pokazuje da su ljudi iz Dorsijevog tima pokušali da ometaju istragu na Tviteru, a Mask je ranije ove nedelje otpustio glavnog advokata kompanije Džima Bejkera ​​nakon što je utvrđeno da je neovlašćeno obustavio proces objavljivanja. Bejker je ranije služio kao generalni savetnik FBI-ja za vreme predsednika Baraka Obame i Donalda Trampa i bio je u velikoj meri umešan u optužbe da se Tramp „dogovarao“ sa Rusijom da pobedi u predsedničkoj trci 2020.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike