Čoveka od smrtne kazne spasio čuveni sitkom: Kada su advokati odgledali jednu epizodu, konačno je imao alibi! (VIDEO)

07.12.2022

19:36

0

Autor: N. Pavlović

Advokati su pregledom neemitovanog materijala utvrdili Katalanov alibi

Čoveka od smrtne kazne spasio čuveni sitkom: Kada su advokati odgledali jednu epizodu, konačno je imao alibi! (VIDEO)
Huanu Katalanu je alibi pružila poznata serija - Copyright YouTube/60 Minutes Australia

Huanu Katalanu je pretila smrtna kazna zbog ubistva tinejdžerke, ali mu je život spasila poznata serija "Curb Your Enthusiasm" (Bez oduševljavanja, molim).

Katalan je uhapšen i optužen za ubistvo Marte Pueble (16) koja je upucana na pragu svog doma u Los Anđelesu u maju 2003. godine.

Policija je verovala da je Katalan izvršio ubistvo po nalogu Martinog bivšeg dečka Hosea Lesezma, ali i svog brata Marija.

Šest meseci je proveo u pritvoru čekajući suđenje, a da je proglašen krivim, mogao je da dobije smrtnu kaznu.

Katalan je insistirao da je nedužan i da je u vreme zločina bio sa ćerkom (6) na bejzbol utakmici.

Međutim, njegov advokatski tim nije mogao da pronađe nijedan dokaz njegovih tvrdnji.

Youtube/NBC News
Kadar koji prikazuje da je Katalan bio na utakmici

Katalan se setio da je tog dana primetio jednu snimateljsku ekipu, kasnije je saznao da se radilo o sitkomu "Curb Your Enthusiasm". Priznao je da nikada ranije nije čuo za tu seriju, ali da mu je bio poznat jedan glumac.

Advokat je upitao TV kuću HBO da li bi mogli da im pozajme snimljeni materijala kako bi ga pregledali, a neverovatnom srećom, Leri Dejvid, inače tvorac i čuvene serije "Sajnfeld", jednu epizodu je snimio upravo na stadionu na kome se igrala utakmica.

Pregledom neemitovanog materijala, utvrđeno je da je Katalan zaista prisustvovao meču što je značilo da ima siguran alibi.

- Snimali smo iz dva dela na stadionu. Rekao sam advokatu da dozvoli da se pregledaju snimci. I snabdeli smo ih materijalima sa snimanja, možda sam bio tamo oko pet minuta, kada je advokat vrisnuo: "Eno ga!". Nismo mogli da verujemo. Premotali smo snimak i baš dok sam u jednom kadru silazio niz stepenice, mogao se videti jedan tip kako sedi. A u drugom kadru je stajao - objasnio je Dejvid.

Osim toga, Katalanov mobilni telefon je lociran nedaleko od stadiona u vreme zločina.

Tužilaštvo je bilo primorano da odbaci optužnicu za ubistvo i dodelilo mu je 320.000 dolara odštete.

Neverovatan slučaj je opisan u dokumentarcu "The Long Shot".

Autor filma, Džejkob Lamendola, rekao je da mu je bilo potrebno 5 godina da ga snimi, ali je dodao: "Znao sam da vredi čekati kako bi se priča ispričala na tačan način".

Osim toga, prošlo je dosta vremena dok nije stekao Katalanovo poverenje kao i da ubedi i samog Lerija Dejvida da se pojavi u filmu.

- Prvo što mi je rekao kada smo razgovarali telefonom bilo je: "Nema šanse da želim da budem deo ovoga". Ja sam bio šokiran, daleko smo dogurali, imali smo sve delove priče... - rekao je Lamendosa.

Kada mu je objasnio da je veliki trud uložio u snimanje filma, Dejvid je pitao: "Čekajte, vi samo želite da me intervjuišete? Važi, uradiću to!".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike