Peking oštro kritikovao Vašington: SAD povećavaju rizik od nuklearnog sukoba

06.12.2022

21:56

0

Tan Kefej je rekao da Kina zadržava čisto odbrambeni nuklearni stav i da ima arsenal potreban za odvraćanje

Peking oštro kritikovao Vašington: SAD povećavaju rizik od nuklearnog sukoba
Nuklearno oružje - Copyright Profimedia

Nova procena Pentagona o vojnim sposobnostima i strategiji Kine sadrži „neosnovane spekulacije“, uključujući i planove za nuklearni razvoj Pekinga, rekao je portparol kineske vojske. Sjedinjene Američke Države takođe povećavaju rizik od sukoba tako što dele nuklearnu tehnologiju sa Australijom, dodao je on.

Američka vojska „snažno razvija i nastoji da rasporedi taktičko nuklearno oružje u prvom planu, snižava prag za upotrebu nuklearnog oružja i promoviše nuklearnu proliferaciju kroz trilateralno bezbednosno partnerstvo SAD-UK-Australija“, rekao je u utorak pukovnik Tan Kefej, portparol kineskog ministarstva odbrane.

- Time sve više postaje izvor nuklearnih tenzija - dodao je on.

Zvaničnik je mislio na savez AUKUS, koji je pokrenut prošle godine. Sporazum podrazumeva deljenje američke tehnologije nuklearnog pogona sa Australijom kako bi ona mogla da ima flotu podmornica na nuklearni pogon za napad. Reaktori na brodovima biće napunjeni visoko obogaćenim uranijumom, što predstavlja zabrinutost od širenja nukleranog oružja, prema kritičarima.

Tan Kefej je rekao da Kina zadržava čisto odbrambeni nuklearni stav i da ima arsenal potreban za odvraćanje. Za razliku od SAD, ona ima strogu politiku zabrane prve upotrebe, što znači da se Peking obavezuje da neće koristiti svoje atomsko oružje osim kao odgovor na nuklearni napad.

AP Photo/Heng Sinith
Tan Kefej

Nuklearni stav SAD o ograničavanju uloge američkog atomskog oružja za odvraćanje i odmazdu za nuklearni napad predstavljao bi „neprihvatljiv nivo rizika“ zbog „nenuklearnih sposobnosti“ koje imaju protivnici zemlje.

Kineski zvaničnik je to rekao kao odgovor na Pentagonovu ažuriranu procenu kineskih vojnih sposobnosti, koja je objavljena prošle nedelje. Dokument predviđa da bi do 2035. Peking mogao da proširi svoj nuklearni arsenal na 1.500 bojevih glava sa sadašnjeg procenjenog nivoa od 400.

Kina „nerado razgovara“ o svojim „razvojnim nuklearnim, svemirskim i sajbersvemirskim sposobnostima, što negativno utiče na globalnu stratešku stabilnost“, navodi se u izveštaju.

Tan je naveo da Kina „nikada neće tražiti hegemoniju ili se upuštati u ekspanziju“, za razliku od SAD, koje su „svuda raspirivale vatru zbog sopstvenih interesa, stvarajući podele i konfrontacije u svetu i donoseći previranja i katastrofe gde god da su išle”.

Peking poziva Vašington da napusti svoj hladnoratovski mentalitet i ispravi svoje pogrešne predstave o Kini, dodao je vojni portparol.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike