Razdor u vladi Nemačke! Ministarka odbrane navukla bes koalicionih partnera zbog nedostatka municije, ministar finansija je drsko odbio

02.12.2022

22:31

0

S obzirom na to da se za ove nestašice zna otkako je Lambrehtova stupila na dužnost u decembru prošle godine, a samo su se intenzivirale kako je Nemačka donirala Ukrajini oružje, očigledna neaktivnost ministarke postavlja goruća pitanja o njenom rukovodstvu

Razdor u vladi Nemačke! Ministarka odbrane navukla bes koalicionih partnera zbog nedostatka municije, ministar finansija je drsko odbio
Kristin Lambreht - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Pritisak na nemačku ministarku odbrane Kristin Lambreht značajno je porastao u četvrtak nakon što su je njena dva koaliciona partnera u vladi, uključujući ministra finansija, kritikovala zbog neuspeha u nabavci municije.

Lambreht, koja je iz Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca, već se suočila sa kritikama zbog sporog uvođenja potrošnje za odbranu uprkos potpuno novom specijalnom fondu za naoružanje od 100 milijardi evra.

Kritike su se pojačale ove nedelje, kada se pokazalo da devet meseci nakon rata u Ukrajini i Šolcove smele najave „Zajtenvende“, ili prekretnice u nemačkoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici, ona nije uspela da u dovoljnoj meri nabavi novu municiju za nemačke oružane snage, Bundesver.

S obzirom na to da se za ove nestašice zna otkako je Lambrehtova stupila na dužnost u decembru prošle godine, a samo su se intenzivirale kako je Nemačka donirala Ukrajini oružje, očigledna neaktivnost ministarke postavlja goruća pitanja o njenom rukovodstvu, ne samo iz opozicije, nego i iz redova vlade, u ključnom trenutku u kom Nemačka nastoji da preuzme više vojnog vođstva u Evropi.

Medijski izveštaji sugerišu da za neke sisteme oružja Nemačka ima municiju koja bi se potrošila za nekoliko sati ukoliko bi izbio rat.

U očiglednom pokušaju u poslednjem trenutku da otkloni kritične nedostatke, Lambreht je u utorak pisala ministru finansija Kristijanu Lindneru, pozivajući ga da „odmah obezbedi značajna budžetska sredstava“ za kupovinu nove municije.

AP photo
Kristijan Lindner

Ipak, Lindner, koji je iz liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP), odbio je taj zahtev u četvrtak u oštrom pismu, u kom je sugerisao da Lambrehtova prvo treba da uradi svoj domaći zadatak pre nego što zatraži finansijsku pomoć.

U pismu se prilično ciničnim tonom naglašava da Lambreht nikada nije pomenula potrebu za dodatnom nabavkom municije tokom budžetskih debata poslednjih meseci.

Oštre kritike na račun Lambrehtove dolaze i iz redova Zelenih, drugog koalicionog partnera Šolcovog SPD-a: portparol stranke za odbranu Sara Nani i portparol budžeta Sebastijan Šefer u četvrtak su objavili zajedničko saopštenje za javnost, rekavši da je odavno poznato da je Nemačka „daleko od susreta” sa ciljevima municije vojnog saveza NATO.

- Nejasno je zašto municija nije bila na vrhu liste obaveza Ministarstva odbrane nakon ruske invazije 24. februara - rekli su poslanici.

Šolc je u četvrtak pokušao da odbrani Lambrehtovu, rekavši novinarima da je „veoma posvećena” otklanjanju nedostataka u zalihama municije Bundesvera.

- Mogu da vas uverim: ona čini sve što može da osigura da ovo uspe, i uspeće - rekao je kancelar.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike