Protesti u Španiji: Zdravstveni radnici izašli na ulice Madrida, traže bolje uslove

13.11.2022

14:30

0

Protest u glavnom gradu Španije nazvan je "beli plimni talas" zbog belih mantila koje nose zaposleni u zdravstvu i održan je pod sloganom "Madrid ustaje za javno zdravlje"

Protesti u Španiji: Zdravstveni radnici izašli na ulice Madrida, traže bolje uslove
Ilustracija - Copyright AP Photo/Manu Fernandez

Desetine hiljada Španaca zaposlenih u sistemu javnog zdravstva izašlo je danas sa brojnim pristalicama iz srodnih strukovnih udruženja na demonstracije u Madridu, tražeći povećanje broja osoblja u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.


Zaposleni u španskom zdravstvu protestovali su protiv progresivnog urušavanja javnog zdravstvenog sistema u korist privatnih pružalaca medicinskih usluga, pozivajući na odgovornost konzervativnu vladu u Madridu, prenosi AP.

Protest u glavnom gradu Španije nazvan je "beli plimni talas" zbog belih mantila koje nose zaposleni u zdravstvu i održan je pod sloganom "Madrid ustaje za javno zdravlje".
AP Photo/Manu Fernandez
 

 


Region Madrida je u centru ovih protesta, a na demonstracije su pozvani i srodna stukovna udruženja, radnički sindikati i levičarske političke stranke.

Regionalna vlada Madrida na čelu sa Izabel Ajuso iz Narodne stranke našla se na udaru kritike poslednjih godina, posebno od kada je 2020. godine proglašena pandemija kovida-19, a istovremeno je smanjivan broj medicinskog osoblja u bolnicama i centrima za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike