Ne štedi za borbu protiv Rusije: Pentagon potpisao ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za vojnu pomoć Ukrajini!

01.12.2022

13:21

0

Kijev je rekao da su mu preko potrebni sistemi protivvazdušne odbrane, zbog nedavnih ruskih raketnih udara velikih razmera na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu

Ne štedi za borbu protiv Rusije: Pentagon potpisao ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za vojnu pomoć Ukrajini!
NASAMS - Copyright Profimedia

Američka vojska objavila je da je ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za proizvodnju šest nacionalnih naprednih raketnih sistema zemlja-vazduh (NASAMS) za Ukrajinu, usred njenog sukoba sa Rusijom, dodeljen odbrambenom konglomeratu „Raytheon".

- Radovi će se izvoditi u Tjuksberiju u Masačusetsu, sa procenjenim datumom završetka 28. novembra 2025. godine - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane objavljenom u sredu.

Kijev je do sada dobio dve od osam jedinica NASAMS koje je obećao Vašington. Očekuje se da će preostali sistemi biti isporučeni Ukrajini kada budu izgrađeni.

Osim samih baterija, ugovor uključuje prateću opremu i rezervne delove, zajedno sa obukom i logističkom podrškom za ukrajinsku vojsku.

Dogovor se finansira u okviru takozvane Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine (USAI), koja dozvoljava Bajdenovoj administraciji da nabavlja oružje iz odbrambene industrije umesto da ga uzima iz postojećih američkih vojnih zaliha.

Ukrajina je rekla da su joj preko potrebni sistemi protivvazdušne odbrane, zbog nedavnih ruskih raketnih udara velikih razmera na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu. Moskva je pojačala pritisak na Kijev od 10. oktobra, kada je optužila Ukrajinu da koristi „terorističku taktiku“ i gađa rusku infrastrukturu, uključujući strateški Krimski most.

AP Photo/Bullit Marquez
HIMARS

Pentagon tvrdi da su novoisporučeni sistemi NASAMS do sada pokazali stopostotnu stopu uspešnosti u presretanju ruskih projektila u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane, međutim, insistira na tome da su nakon svake raketne baražne vatre pogođeni svi predviđeni ciljevi.

Vašington je do sada bio glavni podržavalac Kijeva tokom sukoba sa Moskvom, pružajući vladi Vladimira Zelenskog vojnu pomoć vrednu više od 19,8 milijardi dolara, uključujući sofisticirane hardvere kao što su višecevni raketni bacači HIMARS, haubice M777 i borbene bespilotne letelice.

Rusija je dugo kritikovala isporuke oružja Ukrajini od strane SAD i njenih saveznika, rekavši da to samo produžava sukob i povećava rizik od direktne konfrontacije NATO-a i Moskve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike