Preminuo bivši predsednik Kine!

30.11.2022

08:44

0

Izdahnuo je u 96. godini

Preminuo bivši predsednik Kine!
Đang Cemin - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Bivši predsednik Narodne Republike Kine i Komunističke partije Kine Đang Cemin preminuo je u 96. godini, javljaju kineski mediji.

Kako je saopšteno u sredu, Đang je preminuo od leukemije i od posledica višestrukog otkazivanja organa u Šangaju u 12.13.

Saopštenje su objavili Centralni komitet Komunističke partije Kine (KPK), Stalni komitet Nacionalnog narodnog kongresa Narodne Republike Kine (NR Kine), Državni savet NR Kine, Nacionalni komitet Kineskog naroda, Politička konsultativna konferencija i Centralne vojne komisije KPK i NR Kine.

AP Photo/Lee Jin-man
Đang Cemin

Jedna od glavnih ličnosti kineske istorije poslednjih decenija, on je predsedavao vremenom kada se Kina otvorila u ogromnim razmerama i doživela brz rast.

Bio je na položaju generalnog sekretara KP Kine između 1989. i 2002. godine, dok je predsednik zemlje bio od 1993. do 2003.

Đangovo odsustvo sa 20. kongresa Komunističke partije u oktobru, kao i proslave stogodišnjice stranke prošle godine tumačeni su kao kao jasni znaci narušenog zdravlja.

Poslednji put je viđen u javnosti 1. oktobra 2019. kako zauzima mesto među partijskim starešinama pozvanim da prisustvuju proslavi 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine i vojnoj paradi povodom tog događaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike