Pitbuli su toliko agresivni da žele da ih zabrane u celoj zemlji: "Ne želimo da živimo u svetu u kom psi jedu decu"

29.11.2022

20:30

0

Autor: N. Pavlović

Da li je krivica isključivo na vlasnicima pasa?

Pitbuli su toliko agresivni da žele da ih zabrane u celoj zemlji: "Ne želimo da živimo u svetu u kom psi jedu decu"
Pitbul - Copyright Profimedia

Meštane grada Fomolonga u Južnoj Africi jednog nedeljnog jutra probudili su vrisci.

Dva pitbula su napala dečaka (3) i izujedala ga do smrti.

Dete se igralo sa drugarima u dvorištu kada su ga zgrabila dva besna psa, koja inače borave u kavezima. Međutim, tog jutra nisu bili zavezani.

Napad na malog i nemoćnog Keketsa Saulea trajao je nekoliko minuta.

- Da ga nisu odvukli, psi bi ga pojeli. Jedna strana lica je nestala, mogli ste videti njegov mozak - ispričala je dečakova tetka Nthabeleng Saule uznemirujuće detalje.

Ljudi nisu znali kako da se obračunaju sa pitbulima sve dok neko nije polio vrelu vodu po njima. Masa je počela pse da zasipa kamenicama.

Nažalost, dečak je preminuo, a nakon dolaska policije, porodica i drugi meštani su bili van sebe i želeli su osvetu. Lebohang Pali (21), vlasnik pasa, uhapšen je i protiv njega je podignuta optužnica zbog držanja opasnih životinja, a preti mu i kazna od dve godine zatvora.

Meštani su jednog psa zapalili, a drugi je kasnije uspavan.

Pali je u međuvremenu pušten na slobodu uz kauciju, ali nije poznato da li će se vratiti u kuću koju je iznajmljivao.

Kada su reporteri BBC-ja posetili to naselje u provinciji Fri Stejt, oko 250 kilometara od Johanezburga, i dalje su se na ulici mogli videti ostaci nemilih događaja.

- Ovaj incident je slomio naša srca. Ne želimo više pitbule ovde, a ukoliko vlasnik pasa ne bude snosio odgovornost, uzećemo zakon u svoje ruke - rekla je Emili Moerane.

Dečakova tetka je kazala da su majka, baka i deka videli stravičan napad na Kekesta, što će teško moći da potisnu iz sećanja.

- Biće im potrebno dosta vremena da shvate zašto su psi pojeli dete - rekla je.

Predaja pitbula

Prekoputa njihovog doma živi Mokete Selebano, koji i sam ima pitbula.

- Ovo je Junior, on mi je poput sina - rekao je.

Međutim, u strahu od toga kako će njegova zajednica sada da se odnosi prema tim psima, odlučio je da se oprosti od svog ljubimca.

- Ne možemo da živimo u svetu u kome psi jedu decu. Ukoliko je zajednica ljuta, ja tu ne mogu ništa da učinim. Ali žena i ja ćemo biti tužni što predajemo Juniora - objasnio je.

Nakon nekoliko sličnih krvoločnih napada, mnogi poput Selebana dobrovoljno predaju pse nadležnim službama.

Pixabay
Ilustracija

Tri dana nakon Kekestove smrti, jedna beba od 15 meseci je preminula u bolnici nakon što ju je napao pitbul u provinciji Istočni Kejp. U Blomfotejnu je 49 pitbula predato organizaciji SPCA nakon što je jedan osmogodišnji dečak usmrćen.

Svaki pas će biti posebno pregledan kako bi se utvrdilo da li predstavlja opasnost, a SPCA je zatražila pomoć vlade kako bi se izborila sa tolikim prilivom životinja.

Neprofitna organizacija "Animals 24-7" saopštila je da je u poslednjih 18 godina zabeleženo 38 smrtnih slučajeva usled napada pitbula, a među njima je bilo 18 dece. Samo ove godine je stradalo petoro dece.

Primećen je porast napada pasa, a ubistvo jednog deteta (10) u septembru nagnalo je Fondaciju Sizve Kupelo da pokrene peticiju za zabranu pasa kao kućnih ljubimaca u Južnoj Africi.

- Stav vlasnika pasa da ponašanje pitbula zavisi od toga kako ga podignete i dresirate ne pije vodu. Toliko ljudi, uključujući i one koji su džogirali, napadnuto je ili ubijeno - navodi se u peticiji sa više od 130.000 potpisa.

- Vreme je da južnoafrička vlada preduzme konkretne korake i zabrani držanje pitbula kao kućnih ljubimaca - dodaje se.

Ilegalne borbe pasa

Jedan od razloga što su pitbuli popularni u ovoj zemlji jeste to što pružaju sigurnost.

Selebano je Juniora nabavio kako bi čuvao njegovu ženu kada je sama kod kuće.

Međutim, ima ih sve više i zbog borbi pasa.

Životinje su dresirane da budu agresivne, a drže se u uskim prostorima i vezane su po ceo dan. Njihova svrha je da se bore i ubijaju jedni druge. Često sindikati organizuju borbe, a posetioci plaćaju ulaz ili se klade na pobednika.

SPCA je u julu rastrurila mrežu organizatora borbi pasa u Kejptaunu i tom prilikom je sedam životinja spaseno, a među njima su bila i tri šteneta.

Za ovakve aktivnosti preti kazna od dve godine zatvora, a mora se platiti i kazna od 4.700 dolara.

"Dvorišno parenje" je takođe uzelo maha jer vlasnici često uparuju pitbule sa drugim vrstama kako bi se kasnije borili. To znači da psi mogu izgledati kao američki pitbul terijeri, ali su, zapravo, mnogo agresivniji i veća je verovatnoća da će ujesti ljude, pogotovo decu.

Kritičari predložene zabrane kažu da to neće rešiti problem neodgovornog vlasništva.

- Ovi napadi su velika tragedija, ali je krivica na vlasnicima. Zabraniti određenu vrstu znači da će Južnoafrikanci, koji žele da budu bezbedni i da se zaštite, naći neke druge pse. Tako da, možda ćemo videti smanjenje broja napada pitbula, ali ćemo videti porast napada rotvajlera ili nemačkih ovčara - rekla je Lins Rautenbah, portparolka Federacije pitbula Južne Afrike za BBC.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike