Zašto SAD naoružava Sofiju: Nije cilj poboljšanje bugarskih odbrambenih sposobnosti

15.10.2020

18:02 >> 15:13

0

Autor: M. I.

Prema mišljenju Mihalkova, Bugarska ne bi trebalo da ponavlja greške iz prošlosti

Zašto SAD naoružava Sofiju: Nije cilj poboljšanje bugarskih odbrambenih sposobnosti
Copyright Pixabay/sapviktor

Bugarska ima razloga za sumnju da Amerika želi da neprekidno razvija borbenu gotovost Bugarske, ne zbog poboljšanja njenih odbrambenih sposobnosti, nego kako bi je iskoristila u mogućem sukobu sa Rusijom, piše novinar lista „Duma“ Jurij Mihalkov, komentarišući potpisivanje mape puta o vojnoj saradnji Bugarske i SAD.

– Imamo razloga da sumnjamo da je poboljšanje operativne kompatibilnosti usmereno ne toliko na zaštitu naše zemlje, koliko na to da se ona iskoristi u konfrontaciji Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije. Da treba da ulažemo u vojsku kako bi nas uvukli u konflikt sa Rusijom ili budući rat sa Rusijom. Da je potrebna moćnija armija, ali ne za nacionalnu odbranu, nego za tuđe sukobe i ratove. Na primer, na Crnom moru, ali samo tako da Rusija ne preti ni Bugarskoj, ni NATO, ni SAD – piše novinar.

Kako prenosi Sputnjik, prema mišljenju Mihalkova, Bugarska ne bi trebalo da ponavlja greške iz prošlosti kada je istupila protiv Rusije u oba svetska rata i preživela nacionalne katastrofe, izgubivši deo svojih teritorija.

– Dve od tri nacionalne katastrofe dogodile su se kada smo nasrtali na našeg oslobodioca. Ali, evo i treći put smo na strani neprijatelja Rusije. I ponovo nas je snašla nacionalna katastrofa – za sad nam ne nestaju teritorije, ali postepeno nestaje stanovništvo – ukazao je Mihalkov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike