Ukrajinski zvaničnik pozvao sugrađane: Napustite zemlju da bismo uštedeli struju

20.11.2022

08:35

0

Autor: N. Pavlović

Tako bi se struja obezbedila bolnicama i drugim kritičnim objektima, smatra Timčenko

Ukrajinski zvaničnik pozvao sugrađane: Napustite zemlju da bismo uštedeli struju
Kijev u mraku - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko

- Ukrajinci bi trebalo napuste zemlju kako bi se smanjio teret sa oštećenih energetskih postrojenja - rekao je Maksim Timčenko, direktor najvećeg privatnog snabdevača električnom energijom "DTEK Holding".

- Ukoliko mogu da pronađu alternativno mesto za boravak u naredna tri ili četiri meseca, to bi dosta pomoglo sistemu - dodao je.

Sugrađane je pozvao i da troše manje struje uz napomenu da je ona najpotrebnija kritičnim objektima i bolnicama.

- Ukoliko manje trošite, onda će bolnice koje zbrinjavaju ranjene vojnike imati zagarantovanu struju. Smanjenim trošenjem ili napuštanjem zemlje možete pomoći drugim ljudima - rekao je Timčenko.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Restrikcije u ukrajinskoj prestonici

Ipak, čini se da je njegov predlog naišao na nelagodu među narodom, pa se oglasilo i Ministarstvo energetike Ukrajine uveravajući da je snabdevanje električnom energijom pod kontrolom i da nema potrebe za napuštanjem zemlje.

- Negiramo panična saopštenja koja su se proširila društvenim mrežama i onlajn medijima, situacija sa električnom energijom je teška, ali je pod kontrolom - naveli su.

Nakon toga se oglasila i sama kompanija "DTEK Holding" koja je negirala da je Timčenko pozvao Ukrajince da napuste zemlju, pa su objavili pažljivo biran deo njegovog intervjua.

- Nije vanredna situacija, pa da se odmah ode, ali treba da se organizujemo, mi smo svi borci na energetskom frontu - naveo je Timčenko u intervjuu za BBC.

Podsetimo, ruska vojska je početkom oktobra počela da gađa energetska postrojenja u Ukrajini, nakon što je izvršen napad na Krimski most.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike