Belgija nije u stanju da spali sav zaplenjeni kokain: Ima ga toliko!

21.11.2022

06:15

0

Autor: M. Vu.

Procenjuje se da će, ako se trend otkrivanja droge nastavi kao do sada, samo u luci u Antverpenu do kraja godine biti zaplenjeno više od stotinu tona kokaina u vrednosti oko pet milijardi evra

Belgija nije u stanju da spali sav zaplenjeni kokain: Ima ga toliko!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Belgijski carinici zaplenili su toliko velike količine kokaina da nisu u stanju da ga blagovremeno unište, saopštio je ministar pravde Belgije Vinsent van Kvikenborn za televiziju "VRT".

Procenjuje se da će, ako se trend otkrivanja droge nastavi kao do sada, samo u luci u Antverpenu do kraja godine biti zaplenjeno više od stotinu tona kokaina u vrednosti oko pet milijardi evra, što će predstavljati novi rekord posle prošlogodišnjih 90 tona.

- Stvorilo se zagušenje, jer je zaplenjeno toliko droge, a u funkciji je samo jedna spalionica. Ne mogu se odjednom spaliti tolike količine, jer bi to stvorilo probleme sa  filterima spalionice - rekao je on i precizirao da se u jednoj rundi može spaliti samo tona, ili tona i  po droge.

 

 

Predstavnik Poreske uprave, u okviru koje deluje i Carina, Frensis Adins potvrdio je za "Gazet van Antverpen" da je uništavanje konfiskovane droge "konstantni izazov" zbog "tehničkih ograničenja licenciranih spalionica i ekoloških standarda".

Carina je prošlog meseca u samo jednom kontejneru u Antverpenskoj luci otkrila osam tona kokaina vrednosti veće od 200 miliona evra, koji je bio skriven u pošiljci banana iz Ekvadora. Vlasti su pustile drogu da bude isporučena na konačnoj destinaciji u Holandiji, zahvaljujući čemu je uhapšeno četvoro ljudi.

U Antverpenskoj luci izvršena je i najveća zaplena kokaina u istoriji Belgije. To se desilo 2020, kada je u pet kontejnera sa metalom iz Gvajane otkriveno 11,5 tona kokaine vrednosti 900 miliona evra. Tada je uhapšeno i nekoliko policajaca i lučkih zvaničnika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike