Zloglasni kolumbijski narko-bos osuđen na 35 godina: Odgovoran za mnoge zločine, a uhvaćen je "dok je jeo kao pas" (VIDEO)

18.10.2022

19:37

0

Autor: N. Pavlović

Don Mario je vodio dva moćna klana

Zloglasni kolumbijski narko-bos osuđen na 35 godina: Odgovoran za mnoge zločine, a uhvaćen je "dok je jeo kao pas" (VIDEO)
don-mario - Copyright AP Photo/William Fernando Martinez, File

Njujorški sud je osudio kolumbijskog vođu paramilitarnih formacija i narko-bosa, Don Marija, na 35 godina zatvora.

Danijel Rendon Herera, poznatiji kao Don Mario, vodio je desničarsku paravojnu grupu Ujedinjene samoodbrambene snage (USS) koja je prvobitno formirana kako bi se borila protiv levičarskih gerilaca, a stajala je iza mnogih ubistava, otmica i iznuda.

Don Mario (57) uhvaćen je u skrovištu 2009, a u to vreme je bio najtraženiji narko-bos u Kolumbiji. SAD je izručen 2018. dok se prošle godine izjasnio krivim za krijumčarenje više od 80 tona kokaina Americi.

Profimedia
 

Zajedno sa bratom Fredijem, zvanim El Aleman (Nemac), bio je ključna figura USS, a članovima su nametali strogu disciplinu.

Vodili su hiljade boraca koji su ubijali ili napadali bilo koga ko se činio da je simpatizer levičarskih pobunjeničkih grupa.

Kako bi se finansirali, USS je uvela porez na kokain koji se krijumčario kroz njihove teritorije, a i sami su učestvovali u trgovini drogom.

Članovi ove grupe su odgovorni za neke od najgnusnijih zločina, a zbog nasilja su desetine hiljada ljudi morale da napuste svoje domove.

Ipak, mirovnim sporazumom iz 2003. godine mnogi članovi su demobilisani, uključujući El Alemana, ali Don Mario nikada nije želeo da položi svoje oružje, pa je osnovao tzv. Zalivski klan zajedno sa još nekoliko ljudi.

Pod njegovim vođstvom je klan postao najozloglašenija banda u Kolumbiji, trgujući tonama kokaina ka SAD. Ubijali su svakoga ko im se našao na putu.

Kada je policija počela da steže obruč oko njega 2009. godine, ponudio je 1.000 dolara svakome ko ubije policajca.

Vođa je pao, ali to nije kraj moćnog klana: Kako je otkriven okoreli Otonijel i ko će sada postati novi Eskobar (FOTO/VIDEO)

Nakon devet meseci potrage, pronađen je u provinciji Antiokija "u donjem vešu dok je pirinač jeo iz tanjira, kao pas", kako je naveo tadašnji ministar odbrane Huan Manuel Santos.

Njegov naslednik, Dairo Antonio Usuga, uhapšen je prošle godine i izručen SAD u maju.

El Aleman je pušten na slobodu 2017. godine nakon čega je zatražio oproštaj za regrutovanje stotina maloletnika u USS.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike