Izrečena kazna najmlađoj milijarderki na svetu: Elizabet Holms ide u zatvor, a moraće da plati i pozamašnu svotu

19.11.2022

11:07

0

Krivom je proglašena po tri tačke optužnice za prevaru i jednoj tački za zaveru nakon što je obmanula investitore garantujući efikasnost tehnologije za testiranje krvi njene kompanije

Izrečena kazna najmlađoj milijarderki na svetu: Elizabet Holms ide u zatvor, a moraće da plati i pozamašnu svotu
Elizabet Holms - Copyright AP Photo/Jeff Chiu, File

Elizabet Holms, osnivač američkog startapa Teranos, koji je nudio brze i jeftine testove krvi, proglašena je krivom za prevaru i osuđena na više od 11 godina zatvora u petak.

Prema izveštajima medija koji se pozivaju na sudske dokumente, sud u San Hozeu u Kaliforniji proglasio je Holms krivom po tri tačke optužnice za prevaru i jednoj tački za zaveru nakon što je obmanula investitore garantujući efikasnost tehnologije za testiranje krvi njene kompanije. Holms je takođe naloženo da plati kaznu od 400 miliona dolara.

- Ovo je slučaj prevare u kojem je uzbudljiv poduhvat krenuo sa velikim očekivanjima samo da bi bio slomljen neistinama, lažnim predstavljanjima, običnom ohološću i lažima - rekao je sudija dok je izricao kaznu.

Holms je osnovala Teranos, koji je proizvodio uređaje za instant testiranje krvi, 2003. Tehnologija je postala popularna, a do 2015. tržišna vrednost Teranosa je porasla na oko 9 milijardi dolara. Holms je postala najmlađa milijarderka na svetu, a Forbs je procenio njeno bogatstvo na 4,5 milijardi dolara.

Međutim, ubrzo nakon pokretanja startapa, pacijenti su počeli da se žale na greške u Teranos uređajima, a do 2015. godine izveštaji o prevarama u kompaniji počeli su da se pojavljuju u medijima, dok su je uzbunjivači optuživali da obmanjuje investitore i kupce o mogućnostima kompanije. Nakon skandala Teranos je bio primoran da se zatvori 2018.

AP Photo/Jeff Chiu, File
Elizabet Holms

Tužioci su prvobitno tražili da Holms bude osuđena na 15 godina zatvora i novčanu kaznu od 800 miliona dolara, pokazuju izveštaji. Njeni advokati tražili su da se kazna smanji na 18 meseci.

Ona će verovatno početi da služi kaznu u aprilu sledeće godine, jer trenutno čeka dete. Sada se očekuje da njeni advokati ulože žalbu i traže od sudije da joj dozvoli da ostane na slobodi uz kauciju tokom žalbenog perioda.

Forbs sada procenjuje vrednost njene imovine na 0 dolara.

Bivši operativni šef Teranosa, Rameš "Sani" Balvani, takođe je proglašen krivim za prevaru ranije ove godine. Izricanje kazne za njega zakazano je za sledeći mesec.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike