Najmlađa milijarderka na svetu proglašena krivom za prevaru: Preti joj kazna od 20 godina

04.01.2022

09:03

0

Elizabet Holms je kompaniju osnovala 2003. godine nakon što je odustala od Univerziteta Stanford kada je imala 19 godina, a vrhunac je doživela 2014. kada ju je Forbs proglasio najmlađom milijarderkom na svetu

Najmlađa milijarderka na svetu proglašena krivom za prevaru: Preti joj kazna od 20 godina
profimedia-0650548610 - Copyright Profimedia

Elizabet Holms, osnivačica "Teranosa" i najmlađa milijarderka na svetu proglašena je krivom za prevaru. 

Njoj se sudilo zbog devet optužbi za prevaru i podignute su dve optužnice za zaveru radi počinjenja prevare. Takođe je proglašena krivom po četiri tačke, a datum izricanja presude nije potvrđen, pa je novo ročište zakazano za sledeću nedelju. 

Suočila se sa 11 tačaka optužnice, a  porota nije mogla da se odluči za tri tačke optužnice, dok je po četiri tačke oslobođena.

Holms je optužena da je svesno lagala o tehnologiji za koju je tvrdila da može da otkrije bolest samo nekoliko kapi krvi, međutim, ona tvrdi da nije kriva. Preti joj kazna od 20 godina zatvora. 

- Elizabet Holms ide u zatvor na barem nekoliko godina - komentarisao je Dejvid Ring, advokat koji pomno prati slučaj Holms.

Odbrana je pokušala da prikaže Holms kao ambicioznu preduzetnicu koja nije svesno počinila prevaru, već jednostavno nije razumela nedostatke Teranosove kompleksne tehnologije. Holms je izjavila da je donosila odluke u dobroj veri i da nije svesno počinila prevaru.

Međutim, tužioci su u više navrata ukazivali na dokumente u kojima se navodi Holmsino priznanje o lečenju, logotipovi farmaceutskih kompanija i lažno impliciranje o uspešnosti metodologije. 

- Volela bih da to nisam učinila - rekla je Holms na sudu.

Njen tim koji ju je branio u završnoj je reči naveo da su dokazi o logotipu "odvlačili pažnju" i da je ona u to vreme bila u pregovorima s tim kompanijama.

Njeni advokati takođe su naveli da ju je zlostavljao njen bivši poslovni partner Sani Balvani, s kojim je bila u romantičnoj vezi dok su radili zajedno, a koji je takođe 10 godina bio kopredsednik kompanije.

- Postojala je još jedna strana njenog odnosa sa Balvanijem koju javnost nikada nije videla - rekao je njen advokat Lans Vejd. 

On je dodao da je poveravanje Balvaniju, koji je bio njen primarni savetnik, bila jedna od njenih grešaka. 

 

 

Holms je takođe svedočila o Balvanijevom navodnom zlostavljanju te je postala emotivna kada je tužilaštvo zatražilo da se pročitaju njihove romantične poruke. Tvrdila je da je on kontrolisao šta radi, s kim provodi vreme, pa čak i šta je jela, a sve to kako bi je pretvorio u uspešnu izvršnu direktorku. Balvani je snažno demanovao tvrdnje o maltretiranju te će mu se ove godine suditi za prevaru.

Oboje su optuženi da su bili uključeni u višemilionsku šemu za prevaru ulagača u razdoblju od 2010. do 2015. godine, kao i za prevare lekara i pacijenata koji su u razdoblju od 2013. do 2016. platili za usluge testiranja krvi.

Elizabet Holms je kompaniju osnovala 2003. godine  nakon što je odustala od Univerziteta Stanford kada je imala 19 godina, a vrhunac je doživela 2014. kada ju je Forbs proglasio najmlađom milijarderkom na svetu. Pre više od tri godine protiv nje je podignuta optužnica za više prevara, a ta bi priča uskoro mogla dočekati svoj kraj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike