Ćerka uz pomoć vidovnjakinje prevarila majku za 142 miliona dolara: Brazilska policija juri i Slavka! (VIDEO)

11.08.2022

10:34

0

Autor: N. Pavlović

Neverovatna mreža prevaranata ojadila bogatu brazilsku porodicu

Ćerka uz pomoć vidovnjakinje prevarila majku za 142 miliona dolara: Brazilska policija juri i Slavka! (VIDEO)
brazil-prevara - Copyright Youtube/Printscreen, Civil Police of Rio de Janeiro

Brazilka Sabin Kol Bogisi (48) uhapšena je zbog sumnje da je prevarila svoju 82-godišnju majku Ženeviv, udovicu kolekcionara Žana Bogisija, kojoj je ukraden novac, umetnine i nakit u vrednosti 142.42 miliona dolara.

Njeno hapšenje razotkrilo je mrežu prevaranata u kojoj su bili i lažni vidovnjaci, a ukrali su umetnička dela nekih od najpoznatijih brazilskih slikara. 

Uhapšene su još četiri osobe, a dvoje osumnjičenih je u bekstvu - Dijana Rosa Aparesida Stanesko Vuletić i Slavko Vuletić.

Civil Police of Rio de Janeiro
Osumnjičena "vidovnjakinja"

Prevarantska akcija počela je 2020. godine kada je Sabin unajmila vidovnjakinju Dijanu sa zadatkom da priđe njenoj majci. Udovici je prišla dok je izlazila iz banke i rekla joj da će joj ćerka uskoro umreti od neizlečive bolesti.

Žrtva je potom odvedena kod još nekoliko vidovnjaka, za koje policija kaže da su koristili lične podatke koje im je davala Sabin. Gatare i "afrobrazilske sveštenice" su obmanjivale izbezumljenu majku, a onda su joj prevaranti ponudili "duhovno lečenje" za pozamašne svote novca. Majka je poverovala na kraju u njihove priče i obavestila ćerku o svemu.

U mesecima koji su usledili, policija tvrdi da su osumnjičeni fizički pretili Ženeviv i da ju je ćerka mesecima prisilno držala zatvorenu u kući.

- Sabin i Dijana su počele da uzimaju umetnine iz Ženevivine kuće, tvrdeći da su slike proklete nekom negativnom energijom za koju se treba moliti - rekao je Žilberto Ribeiro iz policije Rija de Žaneira. Nakon gotovo godinu dana maltretiranja, majka je odlučila da ode u policiju.

Kolekcionar se obogatio u kvizu

Žan Bogisi je preminuo 2015. u 87. godini, a iza sebe je ostavio umetničku kolekciju vrednu 700 miliona reala (142 miliona dolara). Rumunski umetnik je dela počeo da sakuplja 60-ih godina, a u Riju je držao galeriju u kojoj se nalazila bogata kolekcija brazilske umetnosti. Kako se navodi, Bogisi je rodnu Rumuniju napustio 1948. posle Drugog svetskog rata, a francuskim brodom je stigao u Rio. Prvih nekoliko meseci je spavao na plaži i popravljao je radio-aparate. Pošto je bio talentovani ilustrator i crtač, povezao se sa umetnicima iz Rija. Sreća ga je poslužila kada je u jednom kvizu osvojio pozamašnu sumu posle čega je kupio stan na Kopakabani, gde je živeo do kraja života. Oženio se Francuskinjom Ženeviv kasnih šezdesetih, a jedno vreme su živeli i u Parizu.

Slike vrede pravo bogatstvo

Policija kaže da je ukradeno 16 slika, uključujući dela poznatih brazilskih umetnika kao što su Sisero Dias, Rubens Geršman i Albert Guignard.

Tri dela kultne modernističke slikarke Tarsile do Amaral - "O Sono", "Sol Poente" i "Pont Neuf" - takođe su ukradena, a policija je procenila da zajedno vrede oko 137,6 miliona dolara.

Jedno od najvrednijih ukradenih dela bila je slika "Sol Poente" (Zalazeće sunce) Tarsile do Amaral iz 1929. godine. Pronađena je skrivena ispod kreveta tokom policijske racije u Rio de Žaneiru u jednom od domova vidovnjakinja. Tada je pronađeno još deset slika. Vlasti su takođe pronašle tri slike u Sao Paulu. Dve su prodate muzeju u Buenos Ajresu, ali još nisu pronađene.

Posrnula ćerka

Sabin Koli Bogisi (48) se predstavljala kao glumica, pevačica i kolekcionarka starih igračaka. Kako je navela, imala ih je više od 3.000.  Borila se i za prava životinja i pomagala je organizaciji koja se brinula o napuštenim psima. Sa majkom je bila u još jednoj pravnoj borbi kada je na sudu tražila da dobije starateljstvo nad porodičnim psima, koji se nalaze na farmi u brdovitim predelima Rija. Međutim, izgubila je taj spor.

Policija kaže da je sedam ljudi osumnjičeno za umešanost u višegodišnju kriminalnu akciju, a terete se za proneveru, pljačku, iznudu, lažno zatvaranje i zločinačko udruživanje.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike