U Kini buknuli protesti zbog karantina: Obarali barikade, prevrnuli i policijsko vozilo! (VIDEO)

15.11.2022

13:39

0

Demonstranti u gradu Gangdžouu izašli su na ulice, gde su napravili haos, besni zbog strogih epidemioloških mera koje traje mesecima unazad

U Kini buknuli protesti zbog karantina: Obarali barikade, prevrnuli i policijsko vozilo! (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Građani Kine počeli su polako da se bune zbog strogih epidemioloških mera koje vlada propisuje već mesecima unazad, a među prvima na ulice izašli su građani Guangdžoua, grada koji je u karantinu zbog koronavirusa.

Na društvenim mrežama počeli su da kruže snimci i fotografije koji prikazuju besne demosntrane koji ruše postavljene barikade.

U jednom od snimaka vidi se kako veliki broj ljudi preskače srušene barikade u gradskoj četvrti Haičžu, koja se smatra žarištem epidemije u gradu, zbog čega je ceo kvart u restriktivnom karantinu od 5. novembra. Pretpostavlja se da je snimak nastao u ponedeljak uveče.

U drugom snimku vidi se kako nezadovoljnici prevrnuli policijsko vozilo, nakon čega su, kako pišu na društvenim mrežama, poslati timovi za pobunu koji bi trebalo da smire demonstrante.

Nema proverenih informacija o broju demonstranata i vremenu trajanja protesta.

Javni protesti su veoma retki u Kini, a posle tri godine strogih mera ove demonstracije su pokazatelj da je ljudima dosta izolovanosti zbog strategije nultog kovida.

Guangdžou je u utorak saopštio da je otkriveno više od 5.100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih većina zaraženih nema nikakve simptome.

Istog dana Kinesko nacionalna zdravstvena komisija izvestila je o više od 17.772 nova slučaja zaraze širom zemlje, što je najveći broj od aprila 2021, pri čemu Guangdžou čini više od četvrtine tih slučajeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike