Džon Keri pozitivan na korona virus: Na samitu Ujedinjenih nacija o klimi trebalo da se dotakne ključnih pitanja

19.11.2022

06:15

0

Pregovor su ušli u zatišje od petka uveče, pošto su konferencije za štampu i planirane sednice odložene ili otkazane

Džon Keri pozitivan na korona virus: Na samitu Ujedinjenih nacija o klimi trebalo da se dotakne ključnih pitanja
Džon Keri - Copyright Profimedia

Potparolka američkog izaslanika za klimu Džona Kerija otkrila je da je on pozitivan na korona virus.

On se nalazi na godišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimi, COP27 koji se ove godine održava u Egiptu, u Šarm el Šeiku.

- On je potpuno vakcinisan, ima blage simptome. Komunicira sa svojim pregovaračkim timom i stranim kolegama telefonom kako bi osigurao uspešan ishod COP27 - napisala je sinoć portparolka Vitni Smit u izjavi.

Pregovori, barem oni u javnosti, ušli su u zatišje od petka popodne uveče, pošto su konferencije za štampu i planirane sednice odložene ili otkazane.

Klimatski pregovori su se do sada uglavnom usredsređivali na pitanje kako smanjiti gasove efekta staklene bašte i kako izaći na kraj sa posledicama klimatskih promena, a na ovogodišnjoj konferenciji moglo bi da dominira i treće pitanje - da li visoko industrijalizovane zemlje, koje su najviše izazvale ovaj problem, treba da plate zemljama koje najdirektnije osećaju njegove posledice.

Loš je trenutak da se glavni američki pregovarač o klimi razboli. Poslednji petak na godišnjem samitu je uvek kraće vreme za pregovarače da postignu dogovor na koji može da pristane skoro 200 zemalja.

Profimedia
Džon Keri na samitu

Ali ove godine pitanja su posebno važna - SAD predstavljaju veliki zastoj u kritičnom pitanju fonda za gubitke i štete, koji bi pomogao zemljama u razvoju i najugroženijim zemljama u svetu da se oporave od klimatskih katastrofa koje su malo izazvale.

Gubitak i šteta nisu jedino otvoreno pitanje. Svetski lideri na COP27 takođe grčevito pokušavaju da sklope dogovor koji bi zaštitio cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni iznad predindustrijskog nivoa.

Samo nekoliko sati pre nego što je samit u Šarm el Šeiku zvanično trebalo da se završi u petak  ovogodišnji predsednik Zajednice prakse Sameh Šukri rekao je da je „zabrinut“ dosadašnjim nedostatkom napretka na samitu.

- I dalje sam zabrinut zbog broja otvorenih pitanja, uključujući finansije, ublažavanje, prilagođavanje, gubitak i štetu i njihove međusobne veze - rekao je Šukri na konferenciji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike