Ujedinjene nacije ismejane zbog tvita o novinarkama: Korisnici šokirani objavom na popularnoj mreži (FOTO)

04.11.2022

21:32

0

Tviteraši su odmah počeli da se šale na račun ogranizacije i da se pitaju da li se tako bori za ravnopravnost

Ujedinjene nacije ismejane zbog tvita o novinarkama: Korisnici šokirani objavom na popularnoj mreži (FOTO)
Ujedinjene nacije - Copyright Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

Organizacija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost ismejana je zbog tvita koji je skrenuo pažnju na činjenicu da su 11 odsto novinara ubijenih 2021. bile žene. Kako je organizacija zahtevala da kriminalci „prestanu da targetiraju novinarke“, korisnici Tvitera pitali su u komentarima šta UN Žene misle o ostalih 89 odsto stradalih novinara.

„Od svih novinara ubijenih širom sveta 2021. godine, 11 odsto su bile žene, u odnosu na 6 odsto 2020. godine", napisalo je telo UN za „rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena“ u tvitu u sredu, pozivajući se na podatke iz Uneska.

 

 

- Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima, hajde da kažemo naglas: PRESTANITE DA CILJATE ŽENE NOVINARKE - navela je organizacija.

Ubrzo zatim usledili su kritički nastrojeni komentari.

- Dakle, 89-94 odsto ubijenih novinara su muškarci, zašto bismo posebno apelovali na to da prestanu da ciljaju žene? - zapitala se kolumnistkinja Vašington posta Megan Mekardl.

 

 

Pisac Noa Smit opisao je tvit kao post koji u suštini poručuje „molim vas da ciljate samo muške novinare, hvala“.

- Da li oni ovde pozivaju na rodnu ravnopravnost? - pitao je novinar Luk Rudkovski, dok se podkaster Deni Poliščuk našalio da „neće biti miran dok 100 odsto ubijenih novinara ne budu muškarci!“

 

 

Oko 40 odsto novinara čine žene, prema podacima iz 12 zemalja koje su prikupili Rojters i Oksfordski univerzitet. To znači da je statistički znatno manja verovatnoća da će novinarke umreti na poslu nego njihove muške kolege, koje, uprkos tome što čine 60 odsto radne snage, čine skoro 90 odsto smrtnih slučajeva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike