Drevni grad Aleksandra Makedonskog tone: Do 2050. će biti pod vodom (VIDEO)

19.11.2022

08:13

0

Autor: N. Pavlović

Više od milion ljudi će morati da potraži drugi dom

Drevni grad Aleksandra Makedonskog tone: Do 2050. će biti pod vodom (VIDEO)
Copyright AP Photo/Maya Alleruzzo

Aleksandrija, egipatski drevni grad i najveća luka te zemlje, u opasnosti je da nestane pod vodom u narednih nekoliko decenija.

Zemlja tone, a nivo mora raste zbog globalnog zagrevanja, što grad koji je osnovao Aleksandar Makedonski dovodi do ivice propasti.

Čak i po najboljem scenariju, trećina Aleksandrije će se naći pod vodom ili će biti nenaseljiva do 2050. godine, a milion i po ljudi, od šest miliona stanovnika koliko ih ukupno ima, biće primorano da napusti svoje domove.

Mediteran ugrožava i antičke ruševine i istorijska blaga.

Već su stotine stanovnika morale da napuste stanove koje su uništile poplave 2015. i 2020. godine. Svake godine grad potone za više od tri milimetra, a nivo mora samo raste.

AP Photo/Maya Alleruzzo
 

Mediteran bi mogao da poraste za metar u naredne tri decenije, sudeći prema najcrnjoj prognozi klimatskog panela UN.

Trećina grada bi mogla da nestane

Stručnjaci UN kažu da će Sredozemno more da raste brže nego bilo koje drugo na svetu.

- Klimatske promene su realnost i više nisu prazne pretnje - rekao je Ahmed Abdel Kader, šef tela koje štiti egipatske obale.

Čak i u najboljem scenariju, Mediteran će do 2050. godine porasti za 50 centimetara.

To znači da će 30 odsto Aleksandrije biti poplavljeno, a četvrtina stanovništva će morati da potraži novi dom. Uz to, 195.000 radnih mesta bi bilo izgubljeno. To bi bilo pogubno po Egipat, u kome živi 104 miliona ljudi, jer je Aleksandrija najveća luka i jedan od najvećih ekonomskih centara u zemlji.

Širom delte Nila, more je već napredovalo ka kopnu više od tri kilometra od šezdesetih godina, a voda je osamdesetih progutala i poznati svetionik Rozeta iz 19. veka.

Profimedia
 

Sve to se dešava dok populacija Aleksandrije raste i dok u ostatku zemlje ulaganja u infrastrukturu opadaju. Guverner grada Muhamed al Šarif rekao je da je sistem odvoda za puteve izgrađen da prihvati milion kubnih metara kiše, ali da se danas, kako ima sve više snažnih oluja, može zabeležiti 18 miliona kubnih metara padavina dnevno.

Klimatske promene utiču na vremenske prilike u Aleksandriji, pa tako može biti neuobičajeno toplo ili može da pada sneg kada mu vreme nije.

- Nikada nismo iskusili toliku toplotu krajem oktobra - rekao je meštanin Muhamed Omar. Temperatura je bila 26 stepeni, pet podeoka više nego što je normalno.

Izgubljeni među talasima

Rast vodostaja ugrožava sliku grada koja slavi svoje kosmopolitsko zlatno doba s početka 20. veka, uz brojne kafiće u art deko stilu i avenijama u kojima su nanizane zgrade nalik na one u Parizu.

Mnogi Egipćani su bili zaprepašćeni kada je prošle godine bivši britanski premijer Boris Džonson rekao na klimatskom samitu COP26 da je Aleksandrija u riziku da nestane pod talasima.

- Jeste, takva pretnja postoji i mi je ne poričemo, ali pokrećemo projekte da je umanjimo - rekao je Abdel Kader.

Veliki pojas trske posađen je na trasi od 69 kilometara duž obale.

- Oko njega je pesak i zajedno čine prirodnu barijeru - dodao je.

Kako je najavio, uskoro bi trebalo da počnu sa radom i sistemi upozorenja na talase.

Ugrožena bogatstva

Bogato drevno nasleđe je posebno u velikoj opasnosti, a najviše je ugrožena tvrđava Mamluk iz 15. veka koja je izgrađena na tlu gde je nekada bio svetionik Aleksandrije, jedno od sedam svetskih čuda starog sveta.

Profimedia
 

Na tom području je postavljeno 5.000 velikih betonskih blokova kako bi je sačuvali.

Uništenje i ponovna izgradnja nisu strani gradu koji je nekada bio dom čuvene Aleksandrijske biblioteke koju su nehotice spalile trupe Julija Cezara.

Bila bi prava šteta da ovakav grad bude predat moru, ističe Kader.

- Zapad ima moralnu odgovornost, mora pomoći da se obračunamo sa negativnim efektima klimatskih promena koji su rezultat njegove civilizacije i industrijskog modela - naglasio je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike