Si i Bajden razgovarali tri sata: Evo šta su poručili posle sastanka (VIDEO)

14.11.2022

14:37

0

Skup na marginama samita zemalja G20 na Baliju

Si i Bajden razgovarali tri sata: Evo šta su poručili posle sastanka (VIDEO)
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Nuklearni rat nikada ne bi smeo biti vođen, poruka je koju su danas poslali predsednik SAD Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Ðniping sa njihovog prvog susreta otkako je Bajden postao predsednik.

Bajden i Si su, na sastanku na marginama samita zemalja G20 na Baliju, podvukli da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i istakli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

AP Photo/Alex Brandon
Džo Bajden

Tokom sastanka, koji je trajao oko tri sata, predsednici su se usaglasili da bi Vašington i Peking trebalo da rade na prevazilaženju nesuglasica i pronalaženju pravog kursa u bilateralnim odnosima.

- Kao lideri naše dve nacije, delimo odgovornost, da pokažemo da Kina i SAD mogu da prevaziđu razlike, da sprečimo da konkurencija postane izvor sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima koja zahtevaju našu međusobnu saradnju - rekao je Bajden.

Kineski predsednik Si je istakao da smo svedoci velikih promena koje se odvijaju na način kao nikada ranije i da je čovečanstvo suočeno sa izazovima bez presedana.

AP Photo/Alex Brandon
Si Đinping

- Svet se nalazi na raskršću. Kuda dalje? Ovo je pitanje koje nije samo na nama, već i na umu svih zemalja - rekao je Si i napomenuo da planeta očekuje da Kina i SAD pravilno upravljaju svojim odnosima.

Si dodaje da je njegov sastanak sa Bajdenom privukao veliku pažnju i da bi dve strane trebalo da rade sa svim zemljama kako bi unele više nade u svetski mir i veće poverenje u globalnu stabilnost.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike