Zašto je jedan doktor izabrao da ne ubije Hitlera? Firer se strašno plašio bolesti

05.06.2022

19:48

0

Autor: 24sedam

Potomak jednog od lekara Adolfa Hitlera, koji živi u Švajcarskoj, objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je lečio diktatora zbog problema sa glasom

Zašto je jedan doktor izabrao da ne ubije Hitlera? Firer se strašno plašio bolesti
profimedia-0372566263 - Copyright Profimedia

Potomak jednog od lekara Adolfa Hitlera, koji živi u Švajcarskoj, objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je lečio diktatora zbog problema sa glasom, piše NZZ am Sonntag.

Pisma pokazuju Hitlerov strah od ozbiljne bolesti.

- Ako je nešto loše, apsolutno moram da znam - rekao je Hitler doktoru posle njihove prve konsultacije u maju 1935, navodi se u pismima.

Pisma od doktora koje je slao rođaku otkrio je Robert Depgen, Fon Ajkenov pra-praunuk, koji ih je slučajno pronašao dok je pretraživao porodičnu arhivu za školski projekat. Fon Ajken je umro 1960. godine.

Britanski istoričar Ričard Džej Evans, specijalista za nemačku istoriju, potvrdio je autentičnost neobjavljenih pisama, navodi list.

List navodi da pisma takođe pokazuju važnost koju je Hitler pridavao njegovom glasu, koji je koristio u govorima koji su nesumnjivo bili od velikog značaja za pridobijanje podrške režimu.

Jedna operacija uklanjanja polipa odložena je posle serije govora, navodi se u pismima, pošto je Fon Ajken savetovao Hitlera da mora da odmori glas posle procedure.

U svojim pismima, Fon Ajken nikada nije doveo u pitanje da je lečio čoveka čiji su postupci doveli do stradanja miliona ljudi.

List navodi da je na pitanje ruskih islednika posle rata o tome - zašto nije iskoristio priliku i ubio Hitlera, Fon Ajken rekao: „Ja sam bio njegov lekar, a ne njegov ubica".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike