Lavrov: Oružje isporučeno Ukrajini već na crnom tržištu u Albaniji i na Kosovu

16.06.2022

16:30

0

Lavrov smatra da su zapadne zemlje spremne da nanesu štetu sebi kako bi kaznile Rusiju

Lavrov: Oružje isporučeno Ukrajini već na crnom tržištu u Albaniji i na Kosovu
Tan2022-6-8_12540964_1 - Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Prenosivi raketni sistemi "Stinger" i protivtenkovski sistemi "Džavelin", koje je Zapad isporučio Ukrajini, već se prodaju na crnom tržištu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Naravno, ne smeta da se malo bolje pogleda šta se već dešava sa oružjem dostupnim u Ukrajini, tim "Stingerima", "Džavelinima". Oni su već na crnom tržištu. Pojavili su se u Albaniji i na Kosovu, o tome se otvoreno govori, i prodaju se sa popustom, da tako kažem. Sve u svemu, u toku je proces osvajanja crnog tržišta - konstatovao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

On je dodao da se nada da vojska na Zapadu shvata sve rizike povezane sa isporukom teškog naoružanja Ukrajini.

- Zaista se nadam da osim političara koji neodgovorno zahtevaju da se Ukrajini isporuči sve što želi još uvek postoje vojna lica koja shvataju šta je u pitanju i koji rizici su sa tim povezani - rekao je Lavrov u intervjuu za NTV.

Lavrov je podsetio na izjavu Zelenskog: "Dajte mi dalekometno oružje, neću napadati ciljeve na teritoriji Rusije."

- A da li on Krim smatra teritorijom Rusije? Da li Donbas smatra teritorijom LNR i DNR? - istakao je ministar.

Govoreći o ukrajinskim pretnjama da će razneti Krimski most, Lavrov je rekao da su sve pretnje uzete u obzir i da će takvi planovi propasti.

- Znate, mi ipak imamo odgovornu vojsku i sve ove pretnje se uzimaju u obzir. Nema dima bez vatre, i uveren sam da će svi ovi planovi pretrpeti krah - dodao je on.

Lavrov smatra da su zapadne zemlje spremne da nanesu štetu sebi kako bi kaznile Rusiju.

- Zarad postizanja strateškog cilja, Zapad je, prvo, spreman da ugrozi svoje građane zarad geopolitičkih ambicija, a drugo, primorava sve ostale da postupaju po istom principu, pribegavajući direktnim ucenama, pretnjama, ultimatumima i drugim niskim koracima i metodama. Spremni su čak i da na sopstvenu štetu kažnjavaju Rusiju, na štetu svojih građana - istakao je ruski šef diplomatije.

On je, takođe, upozorio na to da Zapad namerava da od Moldavije napravi drugu Ukrajinu.

- Kišinjev se bavi prosjačenjem, preteći da će Moldavija ubrzati svoj put ka Evropskoj uniji ukoliko Rusija ne pristane na ustupke u vezi s gasom - rekao je Lavrov.

- Potrošački pristup današnjeg moldavskog rukovodstva je veoma ilustrativan kada kažu: hajde mi sad da stupimo u Evropsku uniju, a posle ćemo videti šta će nam tamo obećati, tada ćemo rešavati da li da ostanemo u Zajednici nezavisnih država. I izjave kao što su: Rusi su dužni da nam ponovo daju popust za gas, da odlože plaćanje - rekao je Lavrov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike