Rusi se povlače iz Hersona; Ruski delegat u UN: IAEA da spreči razvoj prljave bombe u Ukrajini

09.11.2022

23:22

2

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Rusi se povlače iz Hersona; Ruski delegat u UN: IAEA da spreči razvoj prljave bombe u Ukrajini
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

U toku je 259. dan sukoba u Ukrajini.

Traje ofanziva ruske vojske na istočnom i južnom frontu.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, Pentagon je nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost odjekivale su širom zemlje, a Belorusija i Rusija formirale su zajedničku grupu satelita koji će se koristiti i u vojne svrhe.

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu za rusku naftu umesto promenljive stope vezane za indeks cena nafte, kao i da nastave da šalju pomoć Ukrajini.

Najvažnije činjenice

U toku je 259. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.21 - Bajden: Rusija ima stvarne probleme sa svojom vojskom

Predsednik SAD Džozef Bajden u obraćanju nakon izbora za Kongres ocenio je da je ruska naredba za evakuaciju trupa sa zapadne obale reke Dnjepar kod grada Hersona pokazala da Rusija ima "stvarnih problema" sa svojom vojskom.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

23.59 - IAEA da spreči razvoj prljave bombe u Ukrajini

Rusija se nada da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastavi svoje inspekcije i na drugim objektima u Ukrajini pored onih koji su već pregledani kako bi sprečila razvoj "prljave bombe", poručio je danas Aleksandar Ševčenko, ruski delegat na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravljalo o godišnjem izveštaju IAEA.

 

22.13 - Surovikin spašava hiljade vojnika koji su opkoljeni

- Odluka koju je doneo (general Sergej) Surovikin nije laka, ali je postupio kao čovek koji se ne plaši odgovornosti. Uradio je to organizovano, bez straha, preuzimajući sve na sebe. Želim da istaknem da je operacija povlačenja trupa uvek izuzetno teška. Ako se okrenu leđa neprijatelju, tada se ne mogu napustiti položaji - rekao je biznismen i osnivač grupe "Vagner", Evgenije Prigožin.

21.20 - UN: U petak u Ženevi nastavak razgovora o izvozu žita

Najviši zvaničnici UN sastaće se u petak u Ženevi sa visokom ruskom delegacijom kako bi razgovarali o produženju sporazuma sa Ukrajinom o izvozu žitarica crnomorskom rutom i naporima da se olakšaju isporuke ruskih žita i đubriva na svetska tržišta, saopštile su Ujedinjene nacije.

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka, postignut uz posredovanje UN i Turske 22. jula, ističe 19. novembra ako se Rusija ili Ukrajina usprotive njegovom produženju.

Ključni deo ovog sporazuma je i izvoz ruskog žita i đubriva.

21.05 - Putin posthumno odlikovao Kirila Stremousova

Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao zamenika načelnika administracije Hersonske oblasti Kirila Stremousova Ordenom za hrabrost.

21.00 - Putin potpisao ukaz o jačanju tradicionalnih vrednosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim je utvrdio osnove državne politike za očuvanje i jačanje tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti.

Prema dokumentu, Rusija smatra da su tradicionalne vrednosti osnova ruskog društva.

Pod pojmom tradicionalne vrednosti podrazumevaju se moralne smernice koje formiraju pogled na svet ruskih građana, koje se prenose sa generacije na generaciju, a koje čine osnovu ruskog građanskog identiteta i zajednickog kulturnog prostora zemlje, jačaju građansko jedinstvo i na jedinstven način se manifestuju u duhovnom, istorijskom i kulturnom razvoju višenacionalnog naroda Rusije, prenose ruski mediji.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

19.28 - Stoltenberg: Ohrabruje ukrajinsko oslobađanje delova teritorije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona, da ohrabruje to što ukrajinske snage mogu da oslobode još delova svoje teritorije.

- Za pobede i dobitke ukrajinskih oružanih snaga zaslužni su hrabri ukrajinski vojnici, ali naravno od suštinskog značaja je i podrška koju dobijaju od Ujedinjenog Kraljevstva, saveznika NATO i partnera - rekao je Stoltenberg u Londonu, gde se sastao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

AP Photo/Bernat Armangue
 

19.00 - Rusija proterala službenika ambasade Moldavije u Moskvi

Ambasador Moldavije u Rusiji Lilian Dari danas je pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena nota kojom se jedan službenik moldavske ambasade proglašava personom non grata kao odgovor na ranije proterivanje službenika ruske ambasade u Kišinjevu.

Ova mera bila odgovor na, kako se kaže u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, "apsolutno neosnovanu odluku moldavske strane od 1. novembra da kao nepoželjnu proglasi jednu osobu zaposlenu u ambasadi Rusije u Moldaviji".

18.24 - Surovikin: Ukrajina u oktobru izgubila 12.000 vojnika

Ukrajinska vojska je samo u oktobru izgubila 12.000 vojnika i oko 350 plaćenika, tvrdi komandant ruskih vojnih snaga u Ukrajini, general armije Sergej Surovikin.

- Neprijatelj je izgubio i 18 aviona, 12 helikoptera, šest raketnih sistema zemlja-vazduh, preko 200 tenkova, više od 800 borbenih oklopnih vozila i 21 višecevni raketni bacač - rekao je Surovikin, komandant ruskih integrisanih oružanih snaga u Ukrajini, podnoseći raport ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Prema rečima Surovikina, ukrajinske oružane snage izvode udare na škole i bolnice zbog čega se civili iz Hersona evakuišu na drugu obalu Dnjepra.

Profimedia
 

17.40 - Podoljak: Rano je pričati o povlačenju ruskih trupa iz Hersona

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona.

Dok se ukrajinska zastava vijori nad Hersonom nema smisla razgovarati o ruskom povlačenju, naveo je Podoljak u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

17.27Blumberg: Putin ne ide na samit G20, šalje Lavrova

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

17.26 - Mađarska nije podržala predlog EK za novu pomoć Ukrajini

Mađarska nije danas podržala predlog Evropske komisije za novi paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra za iduću godinu.

Šef tima mađarskog premijera Viktora Orbana izjavio je danas na brifingu u Budimpešti da Mađarska želi da svoj deo pomoći Ukrajini uputi bilateralno, a ne u sklopu EU.

Mađarski ministar finansija Mihalj Varga saopštio je u utorak da je Mađarska spremna da pomogne Ukrajini, ali da Budimpešta više ne želi da doprinosi u bilo kojoj novoj novčanoj pomoći koju će uputiti EU.

17.06Šojgu naredio povlačenje vojske iz Hersona preko Dnjepra! Surovikin: Ovo je veoma teška odluka

16.20 - Zvanično potvrđena smrt Stremousova

Pogibiju Kirila Stremousova je zvanično potvrdila administracija Hersonske oblasti.

16.09 - Zaharova: Ruska strana otvorena za pregovore sa Kijevom

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Ruska strana je i dalje otvorena za pregovore s ukrajinskom stranom i spremna je da pregovara imajući u vidu realnu situaciju u ovom trenutku, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Spremnost Rusije za pregovore, naglašavam, ostaje nepromenjena - rekla je Zaharova novinarima.

15.38 - Bern: Produžen specijalni status za ukrajinske izbeglice

Švajcarska će produžiti za godinu dana, odnosno do marta 2024. godine važenje specijalnog zaštićenog statusa za izbeglice iz Ukrajine, saopštila je danas švajcarska vlada.

Vlada u Bernu je navela da još nije bezbedno za povratak izbeglica u Ukrajinu.

Švajcarska je otvorila svoje granice za ukrajinske izbeglice u martu ove godine.

14.35 - Poginuo Kiril Stremousov

Zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov poginuo u saobraćajnoj nesreći, pišu Telegram kanali. Za sada nisu poznati drugi detalji niti zvanične potvrde.

Profimedia
 

14.15 - Grosi: IAEA nije našla dokaze o pripremi prljave bombe u Ukrajini

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je danas da je ta organizacija nakon navoda da Kijev pravi prljavu bombu odmah poslala inspektore u Ukrajinu.

- Mi smo odmah, u roku od nekoliko dana, okupili inspekcijski tim za tri objekta. Uspeli smo da potvrdimo da nema naznaka o zloupotrebi nuklearnog materijala - rekao je Grosi.

12.10 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine

11.58 - U Berdjansku privedena da pripadnika „Azova“

U Berdjansku su privedena dvojica pripadnika ukrajinskog neonacističkog bataljona „Azov“ (zabranjenog u Rusiji). Oni su pripremali teroristički napad na trafostanicu i atentat na rukovodstvo grada, saopštio je rekao je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, prilikom hapšenja kod njih je pronađena eksplozivna naprava, granate i vatreno oružje.

AP Photo/Sergei Chuzavkov
 

11.44 - Stremousov: Oko 80.000 civila evakuisano iz Hersonske oblasti

Oko 80.000 civila evakuisano je iz Hersonske oblasti iz bezbednosnih razloga, izjavio je danas za agenciju TAS S zamenik načelnika vojno-civilne administracije te oblasti Kiril Stremousov.

- Mnogi su otišli. Evakuisano je oko 80.000 ljudi. Pomažemo svima koji žele da napuste Herson. I ja sam sada u Hersonu - rekao je Stremousov.

11.17 - Sprečen teroristički napad u Novoajdaru

U Novoajdaru u Luganskoj Narodnoj Republici sprečen je teroristički napad na gasnom čvorištu gde je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, rečeno je Sputnjiku u Centru za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova LNR.

Prilikom provere prijave jednog slučajnog svedoka, policijci su u Novoajdaru pronašli improvizovanu eksplozivnu napravu. Mesto događaja je odmah okruženo, rekao je portparol MUP.

On je dodao da su kinolozi istražili okolinu, a tehničari neutralisali eksplozivnu napravu.

U policiji smatraju da su diverziju planirale ukrajinske službe.

10.57 - FSB: Razotkriven najviše rangirani ukrajinski obaveštajac u Rusiji

Profimedia
 

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je razotkrila najviše rangiranog ukrajinskog ilegalnog obaveštajca u Rusiji.

Kako se navodi u saopštenju FSB, pukovnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine osuđen je na 19 godina i šest meseci zatvora, prenela je agencija RIA Novosti.

O pritvaranju i rezultatima suđenja tako visoko rangiranih ukrajinskih obaveštajaca, naročito ilegalnih, najvišeg ranga u obaveštajnim službama, ranije nije saopštavano.

10.50 - Pušilin: Teške borbe oko Pavlovke

Lider DNR Denis Pušilin rekao je da se u oblasti oko mesta Pavlovka nastavljaju teške borbe i da je neophodno osvojiti to naselje da bi potom bio oslobođen i Ugljedar.

10.35 - Putin planira da poseti Donbas

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Donbas, ali za sada nema konkretnih planova za taj put, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Za sada nema konkretnih planova, ali ne sumnjam da će doći vreme kada će Putin doći u Donbas, naravno. To su ruski regioni i on će biti tamo - rekao je portparol Kremlja, odgovarajući na pitanje da li će Putin doći u Donbas.

9.34 - Stremousov: Ukrajinske snage pretrpele velike gubitke

Ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke, a njihov pokušaj da probiju odbranu kod Snigirjovke u Hersonskoj oblasti je odbijen, tvrdi danas zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Neonacistički Ukrajinci su pokušali da probiju odbranu kod Snigirjovke, ali nisu uspeli. Neonacističke snage su pretrpele velike gubitke - napisao je Stremousov na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci koncentrišu dodatne snage "kako bi ispunili naloge kolektivnog Zapada".

Stremousov je naveo da ukrajinske snage pokušavaju da prođu svuda u Hersonskoj oblasti, kao i da su strani plaćenici umešani u ukrajinske pokušaje ofanzive.

8.36 - Novi uspesi ruske vojske

U protekla 24 časa ubijeno je do 80 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno tri tenka, pet oklopnih transportera, tri artiljerijska oruđa i 12 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Naselja Kremena i Stahanov gađana su iz američkog višecevnog bacača raketa M142 „Himars“ i artiljerijskog oruđa kalibra 155mm, na koje su ispaljene dve rakete i jedna granata. U napadu je poginuo jedan civil, a jedan je ranjen.

7.30 - SAD najavile obnavljanje nuklearnih inspekcija sa Rusijom

SAD i Rusija uskoro će razgovarati o obnavljanju obustavljenih inspekcija kontrole nuklearnog naoružanja koje su bile stopirane tokom pandemije korona virusa, a potpuno obustavljene nakon ruske invazije na Ukrajinu, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će se pregovori o inspekcijama održati "u bliskoj budućnosti", u skladu s uslovima predviđenim novim START sporazumom i da neće uključivati bilo kakvu diskusiju o sukobu u Ukrajini, prenosi AP.

Prajs nije želeo da navede datum ili mesto održavanja razgovora, ali su drugi američki zvaničnici sugerisali da će oni biti održani pre kraja godine, verovatno u Egiptu.

07.10 - Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Sirene o opasnosti od vazdušnih napada čuju se u više oblasti Ukrajine. Između ostalih i u Kijevu.

07.00  - Ozbiljna bitka u oblasti Snigirovka u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska krenula je u napad u oblasti Snigirovka u Hersonskoj oblasti, usledila je ozbiljna bitka, 205. puk ruske vojske drži liniju fronta, saopštile su regionalne vlasti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike