Ministarstvo finansija upozorilo Angelu Merkel: Kritikovali je zbog prevelikih troškova

05.11.2022

16:26

0

Bivša kancelarka je kritikovana zbog više poteza svoje kancelarije

Ministarstvo finansija upozorilo Angelu Merkel: Kritikovali je zbog prevelikih troškova
Angela Merkel - Copyright Angela Merkel; Profimedia

Služba bivše nemačke kancelarke Angele Merkel upozorena zbog preteranih troškova koje pravi nakon što je ona napustila dužnost u decembru prošle godine, saopštilo je Nemačko ministarstvo finansija.

Kancelarija Merkelove takođe je upozorena da prilagodi broj zaposlenih svojim potrebama, prenose nemački mediji interni dopis ministarstva finansija.

Osim toga, ukazano je i na to da služba bivše kancelarke postoji ne zbog "statusnih razloga", nego zbog "ispunjavanja obaveza koje su proistekle iz kancelarskog mandata, kao i novonastalih dužnosti".

Kako navode tamošnji mediji, ističe se i da je, kada je funkcija njene kancelarije u pitanju, "isključena upotreba u privatne svrhe, kao i za ostvarenje dodatnih prihoda".

- Nadoknađivanje putnih troškova dolazi u obzir samo ako bivša kancelarka putuje po nalogu i u svrhu interesa SR Nemačke - stoji u dopisu ministarstva finansija odboru za bud-et Bundestaga, ali se ne navodi o kojem je konkretno putovanju reč.

Angela Merkel; Profimedia
 

Posebno se kritikuje preveliki broj zaposlenih u kancelariji. Prema zakonu iz 2019, Bundestag bivšim predsednicima vlade finansira maksimalno pet zaposlenih, a nakon pet godina taj broj se smanjuje na četiri osobe.

Kancelarija Angele Merkel trenutno ima devet zaposlenih službenika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike