Merkel o nuklearnoj pretnji: Treba ozbiljno shvatiti Putinove reči, ne tvrditi odmah da je blef

28.09.2022

09:14

0

Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne pretnje

Merkel o nuklearnoj pretnji: Treba ozbiljno shvatiti Putinove reči, ne tvrditi odmah da je blef
Tan2022-6-7_20504573_0 - Copyright Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP/predsednik.rs

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.

Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne pretnje.

"Reči shvatiti ozbiljno. Ne odmah obaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog delovanja”; poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida "dan posle", ukazala je bivša nemačka kancelarka.

Merkel je tim rečima indirektno iznela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav "uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol "paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti".

Naime, Američki lider Džozef Bajden je, govoreći na Generalnoj skupštini UN, rekao da je ruski predsednik navodno otvoreno pretio upotrebom nuklearnog oružja.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

Odmah je reagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i okarakterisala kao „nepristojno“ Bajdenovo nepravilno citiranje Putinovog govora o „nuklearnoj pretnji“.

Prema rečima Zaharove, Bajden je ruskom predsedniku „pripisao” reči da „naša zemlja preti svetu nuklearnim oružjem”.

- To je apsolutno propagandna karika koja se nameće javnosti, javnom mnjenju, suprotno onome što je u stvari rečeno - zaključila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, Vladimir Putin je u jučerašnjem obraćanju naciji izjavio da će Rusija "svim sredstvima koja su nam na raspolaganju osigurati svoj suverenitet". Međutim, nije pominjao nikakvo nuklearno oružje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike