Zelenski podržao sramnu peticiju, Holandija nastavlja da ojačava Ukrajinu

04.11.2022

15:50 >> 22:50

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Zelenski podržao sramnu peticiju, Holandija nastavlja da ojačava Ukrajinu
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

U toku je 254. dan sukoba u Ukrajini.

Traje ofanziva ruske vojske na istočnom i južnom frontu.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, dok ruske specijalne službe imaju dokaze da su pripadnici britanske ratne mornarice umešani u sabotažu gasovoda Severni tok i Severni tok 2, saopštio je Kremlj.

Britansko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe, a Međunarodna agencija za atomsku energiju počela je inspekciju u Ukrajini zbog ruskih navoda o "prljavoj bombi".

Najvažnije činjenice

U toku je 254. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.50 - Toliko za danas!

Hvala vam na ukazanom poverenju. Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati, kao i svakog dana od početka specijalne operacije u Ukrajini.

23.41 - Komandant „Ahmata“: Stabilizovana situacija na području Svatova

Situacija na deonici Svatovo-Kremena je stabilizovana, izjavio je za Sputnjik zamenik komandanta ratnih dejstava Drugog vojnog korpusa Narodne milicije LNR i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov.

On je precizirao da su u ovom momentu u delu Svatovo-Kremena-Černopopovka prebačene neophodne snage i sredstva.

Takođe je dodao da je u toku detaljan rad na identifikaciji i likvidaciji neprijatelja na tom području.

22.50 - Eksplozija u DNR

Ukrajinski mediji su javili da se u skladištu municije u mestu Krasnoarmejsko u DNR (mesto pod kontrolom Kijeva) dogodila eksplozija.

Krasnoarmejsko se nalazi na oko 60 kilometara zapadno od Donjecka.

21.57 - Uskoro oslobađanje Majorska

Lider DNR Denis Pušilin saopštio je o napredovanju na frontu u pravcu mesta Majorsk i Pervomajsko. Pušilin očekuje da Majorsk uskoro bude oslobođen.

20.49 - SAD podržavaju nastavak rad Starlinka u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države priznaju da satelitski komunikacioni sistem Starlink pruža ukrajinskim vojnicima važan kanal za komunikaciju, a takođe pozdravljaju nastavak njegovog rada, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare.

Kirbi je još istakao da američka Vlada trenutno ne planira da „u većoj meri “ pruža podršku radu Starlinka.

19.40 - Holandija nastavlja da ojačava Ukrajinu

Holandija će zajedno sa SAD i češkom isporučiti Ukrajini tešku vojnu tehniku, konkretno 90 tenkova u okviru paketa pomoći od 120 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

18.05 - Zelenski podržao sramnu peticiju

Ukrajnski predsednik Vladimir Zelenski podržao je peticiju o zabrani svih umetničkih delatnosti za državljane Rusije na teritoriji Ukrajine.

- Naš zadatak je razvoj nacionalnog kulturnog prostora, njegova dekolonizacija, borba protiv proruske propagande, oslobađanje od ruskog i sovjetskog nasleđa zahvaljujući kojima se u Ukrajini održavaju ruski propagandistički narativi - navedeno je u odgovoru na peticiju objavljenom na njegovom sajtu.

16.48 - Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti 45 tenkova T-72

16.15 - U Hersonu uveden celodnevni policijski čas

Proruski guverner u ukrajinskom regionu Herson, Vladimir Saldo, rekao je danas da je uveden 24-časovni policijski čas u gradu Hersonu, javlja Rojters.

Policijski čas je uveden usled verovatne ukrajinske ofanzive na grad, dodao je Saldo.

Saldo je nedavno rekao da se proširuje zona evakuacije civila iz Hersonske oblasti i da je planirana evakuacija do 70.000 ljudi.

15.23 - Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu i okolini, saopštile su lokalne vlasti

Ranije danas sirene su se oglasile i u centralnim i južnim regiona zemlje.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

14.57 - Poljska i Litvanija potpisale sporazum o saradnji u odbrani

Poljska i Litvanija razmatraju na koji će način održavati obuke ukrajinskih trupa s obzirom na to da se očekuje teška zima, izjavio je danas u Viljnusu načelnik poljske armije general Rajmund Andrejčak.

On je istakao da se Rusija priprema za novu fazu ratovanja i da se zbog toga razmatra kako održati ritam obuke ukrajinske vojske na različitim nivoima od integracije do logistike, javila je poljska državna agencija PAP.

Načelnici armija Poljske i Litvanije, generali Rajmund Andrejčak i Valdemaras Rupsis potpisali su danas u Viljnusu sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosnih službi.

14.43 - Belorusija i Rusija formiraju zajedničku grupu satelita

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su se Belorusija i Rusija dogovorile da formiraju zajedničku grupu satelita u svemiru koji će se, između ostalog, koristiti i u vojne svrhe.

- Dogovorili smo se sa Rusijom da u svemiru formiramo zajedničku konstelaciju svemirskih instrumenata. To neće biti samo u vojne svrhe - rekao je Lukašenko, prenela je beloruska agencija „Belta".

On je dodao da Belorusija danas poseduje satelit koji sa visine od 500-600 kilometara prati objekat od 35 centimetara.

14.41 - G7 se dogovorila da ograniči cenu ruske nafte

Lukas Barth/Pool photo via AP
 

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu za rusku naftu umesto promenljive stope vezane za indeks cena nafte, preneo je Rojters u petak, pozivajući se na izvore.

14.30 - G7 posvećena pružanju pomoći Ukrajini sve dok bude potrebno

Grupa G7 najrazvijenijih zemalja danas se dogovorila da koordinira podršku obnavljanju i odbrani ukrajinske energetske i vodoprivredne infrastrukture, saopštili su ministri G7 na završetku dvodnevnog sastanka održanog u nemačkom gradu Minsteru.

- Mi ćemo postojano biti uz Ukrajinu sve dok bude potrebno - navodi se u saopštenju G7, javila je agencija Rojters.

13.02 - Putin potpisao ukaz: Dozvoljava se mobilizacija građana koji se terete za teške zločine

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se dozvoljava mobilizacija građana kojima nije ukinuta ili još uvek nije izrečena presuda za teške zločine.

Međutim, izuzeti su građani koji se terete za izdaju, špijunažu, nasilno oduzimanje vlasti, oružanu pobunu, izvršenje terorističkog napada, uzimanje talaca, otmicu aviona, organizovanje ilegalnih oružanih grupa, kao i za građane koji se terete za nedozvoljene polne radnje protiv maloletnika.

12.31 - Putin: Sve civile u Hersonu treba izvesti iz zone borbenih dejstava

Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Sergej Šojgu i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da sve civile koji žive u Hersonu treba izvesti iz zone borbenih dejstava.

Kako je rekao, građani Hersona ne treba da ginu usled ofanzive i kontraofanzive vojnih jedinica.

Takođe je rekao i da je do sada mobilisano 318.000 ljudi budući da konstantno raste broj dobrovoljaca koji žele da učestvuju u borbama.

Dodao je i da većina njih još uvek prolazi obuku.

12.07 - Stejt department: U G7 postoji saglasnost oko Ukrajine i Kine

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 složili su se da je neophodan mehanizham koordinacije, koji bi pomogao Ukrajini da popravi, obnovi i odbrani kritičnu energetsku infrastrukturu i sisteme snabdevanja vodom, prenosi Rojters.

- To će biti ključna tema ove grupe u narednim danima i nedeljama - rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je instistirao na anonimnosti.

Lukas Barth/Pool photo via AP
 

11.07 - U blizini beloruske granice presretnut ukrajinski dron!

Gomeljski graničari presreli su ukrajinski dron na jedan kilometar od belorusko-ukrajinske granice, saopštio je granični komitet Belorusije.

Ukrajinski dron koji su presreli beloruski graničari korišćen je za obuku za bacanje eksplozivnih naprava i izviđanje, navodi se u saopštenju.

9.43 - Staruh: Raketirana Zaporoška oblast, ostećen gasovod

Ruske snage gađale su noćas raketama S-300 naselja u Zaporoškoj oblasti, na jugu Ukrajine, izjavio je danas načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

Naveo je da je oštećen gasovod na otvorenom prostoru i da je posle napada izbio požar, koji je ugašen, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema prvim informacijama, nema povređenih.

9.40 - „Ukrajina neće dobiti ni centi“ ako republikanci pobede na izborima za Kongres SAD

- Demokrate su široko otvorile našu granicu, ali jedna granica do koje im je stalo je ukrajinska, a ne ona na jugu Amerike. Pod republikancima Ukrajina neće dobiti ni centa! Naša zemlja je važnija - rekla je republička kongresmenka Mardžori Tejlor Grin.

 

 

Izbori za Kongres na sredini mandata u SAD biće održani 8. novembra.

8.45 - Ukrajina granatirala Donbas koristeći NATO municiju

Ukrajinska vojska gađala je Makejevku u Donjeckoj Narodnoj Republici municijom koju je dobila iz zemalja NATO, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Reč je o municiji kalibra 155 milimetara, a pored Makejevke meta ukrajinskih snaga bila je i Orlovka.

Takođe, ukrajinske snage granatirale su i grad Jasinovatu, koji se nalazi severno od Donjecka, ispalivši šest raketa iz višecevnog sistema „grad“.

7.45 - Ukrajina: Rusija vodi ofanzivne operacije na tri pravca

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage vode ofanzivne operacije na pravcu Bahmuta, Avdijivke i Novopavlivske.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

Ruske snage pokušavaju da zadrže teritorije koje su zauzele, koncentrišući napore na odvraćanju dejstava ukrajinskih snaga na određenim pravcima, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da ruske snage granatiraju ukrajinske duž linije fronta, vrše izviđanje iz vazduha i navodno nastavljaju da gađaju vitalnu infrastrukturu i civilne objekte.

Ukrajinski generalštab navodi da su ruske snage u protekla 24 sata izvele četiri raketna i 28 napada iz vazduha, kao i više od 45 napada višecevnim raketnim sistemima.

07.05 - Zelenski optužuje Rusiju za "energetski terorizam"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da pribegava "energetskom terorizmu“, pošto ruske trupe pokazuju malo uspeha na bojnom polju.

Zelenski je rekao da je 4,5 miliona ljudi u Ukrajini bez struje nakon ruskih napada na energetsku mrežu, prenosi BBC.

„Večeras je oko 4,5 miliona potrošača privremeno isključeno sa napajanja električnom energijom", rekao je Zelenski u sinoćnom video obraćanju.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Prema njegovoj oceni, to što ruske snage gađaju energetsku infrastrukturu je znak slabosti, pošto ne uspevaju da ostvare veći napredak na liniji fronta.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala napade na elektroenergetsku infrastrukturu Ukrajine.

Ukrajinske vlasti uvele su restrikcije u snabdevanju električnom energijom i apelovale na građane da štede struju.

07.00 - U predgrađu grada Zaporožja čuju se eksplozije

Ovu informaciju preneli su ukrajinski mediji, ne dodajući više informacija.

06.50 - Opasnost od vazdušne uzbune proglašena u nekoliko oblasti u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je Kirovogradskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj, Vinickoj i Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape vazdušnih uzbuna Ministarstva za digitalni razvoj zemlje.

Pored toga, Ministarstvo je saopštilo da je uzbuna takođe bila proglašena i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike