Političar osuđen na doživotnu zbog ubistva devojčice od pre 38 godina: Jedna njegova izjava dovela je policiju do istine

02.11.2022

16:52

0

Džonel je kindapovana iz svog doma u Koloradu, a u trenutku nestanka imala je samo 12 godina

Političar osuđen na doživotnu zbog ubistva devojčice od pre 38 godina: Jedna njegova izjava dovela je policiju do istine
Stiven Penki - Copyright Profimedia

Bivši političar i nekadašnji kandidat za guvernera savezne države Ajdaho, Stiven Penki, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva 12-godišnje devojčice.

On je početkom nedelje proglašen krivim za kidnapovanje i ubistvo devojčice Džonel Metjuz koja je iznenada nestala 1984. godine.

Džonel je kindapovana iz svog doma u Koloradu, a u trenutku nestanka imala je samo 12 godina.

Policija je saopštila da se ranije tog dana devojčica vratila sa božićne priredbe, a sumnjaju da je kidnapovana pod pretnjom pištoljem.

Ceo slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti širom SAD, a o nestanku male Džonel govorio je i tadašnji predsednik Ronald Regan.

Njeno lice se u to vreme nalazilo na kartonskim pakovanjima od mleka, kao deo državne inicijative o zaštiti dece.

Njeno telo su 35 godina kasnije pronašli radnici koji su tražili naftne i gasne bušotine. Kasnije je utvrđeno da je devojčica preminula od metka koji joj je ispaljen u glavu.

Preveliko interesovanje za slučaj nestanka devojčice

Stiven Pekni je godinu dana kasnije, tačnije 2020. godine uhapšen zbog sumnje da je počinio ovaj zločin. Na telu nisu pronađeni DNK tragovi, ali je inspektorima bilo sumnjivo njegovo preveliko interesovanje za ovaj slučaj.

U optužnici koja je podignuta protiv Stivena piše da se on više puta uključivao u istragu, a u jednom trenutku je tvrdio da će ih odvesti do njenog tela ukoliko mu obećaju da će dobiti imunitet od krivičnog gonjenja.

Sve ove izjave tužilaštvo je iskoristilo kao dokaze protiv njega.

Profimedia
Devojčica je oteta i ubijena kada je imala 12 godina

- Tako se ne ponašaju ljudi koji su nevini - rekao je tužilac Majkl Rurk, piše Metro news.

Protiv Stivena je svedočila i njegova bivša supruga Anđela koja ga je opisala kao religijskog fanatika koji nikada nije slušao radio i čitao novine.

Ona je rekla da je odmah nakon nestanka devojčice on počeo da prati vesti i interesuje se za članke koji imaju veze s Džonel.

Tužilaštvo veruje da je devojčica ubijena zbog Stivenove mržnje prema crkvi u kojoj je ona učestvovala na priredbi.

On je tokom suđenja sve vreme negirao da je ubio devojčicu.

- Ja sam hrišćanin, ići ću u raj. Nevin sam i ovom presudom nije zadovoljena pravda - rekao je Stiven nakon izricanja presude.

Penki se u dva navrata kandidovao za guvernera savezne države Ajdaho i to 2014. i 2018. godine. Na njegovom sajtu koji je koristio u promotivne svrhe tokom kampanje opisivao je sebe kao "konzervativnog hrišćanina i vatrenog borca za američki Ustav".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike