Danas drugi krug predsedničkih izbora u Brazilu: Optužbe za laganje i korupciju tokom kampanje, trka neizvesna

30.10.2022

07:52

0

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti neizvesna

Danas drugi krug predsedničkih izbora u Brazilu: Optužbe za laganje i korupciju tokom kampanje, trka neizvesna
Drugi krug predsedničkih izbora u Brazilu Tan2022-10-29_203842986_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Građani Brazila danas će u drugom krugu predsedničkih izbora birati između aktuelnog predsednika, desničara Žaira Bolsonara i bivšeg predsednika, levičara Luisa Inasija Lule da Silve.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti neizvesna, pošto Lula ima podršku 51,1 odsto birača, a Bolsonaro 48,9 odsto.

Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres
U drugom krugu predsedničkih izbora građani biraju između Bolsonara i Da Silve

 

Većina anketa pokazuje da je da Silva u blagoj prednosti da dobije treći mandat, što bi označilo njegov povratak u politiku nakon što je bio u zatvoru zbog optužbi za korupciju, koje su odbačene.

U prvom krugu izbora, koji je održan 2. oktobra, da Silva je dobio 48,4 odsto glasova, a Bolsonaro 43,2 odsto.

Bolsonaro je kampanju završio u saveznoj državi Minas Žerais, gde je predvodio skup motociklista, svojih pristalica, prenosi Rojters.

Da Silva, zajedno sa više hiljada svojih pristalica, prošetao je jednom od glavnih avenija u Sao Paulu, nakon što je stranim novinarima rekao da njegov rival nije sposoban da vlada.

Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres
U drugom krugu predsedničkih izbora građani biraju između Bolsonara i Da Silve

 

Prethodno su se u petak dvojica kandidata suočila u TV debati, tokom koje su jedan drugog optuživali za laganje i odbili u više navrata da odgovaraju jedan drugom na pitanja.

Da Silva je ponovo obećao da će izdvajati više sredstava iz budžeta za pomoć siromašnima, ali nije izneo jasan plan kako će to učiniti, dodaje AP.

Bolsonaro je obećao da će naredne godine podići minimalnu zaradu sa 229 dolara mesečno na 265 dolara, iako to nije uključeno u predlog budžeta koji je već poslao Kongresu.

On je rekao da je ekonomski pad tokom pandemije Kovida-19 onemogućio povećanje minimalne zarade, ali da se ekonomska situacija poboljšava.

Tokom prve debate dvojice rivala ovog meseca, da Silva je kritikovao način na koji je Bolsonaro vodio zemlju u vreme pandemije korona virusa, tokom koje je preminulo skoro 700.000 Brazilaca, dok se Bolsonaro usredsredio na skandale sa korupcijom, koji su narušili reputaciju da Silvine Radničke partije.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan, izabran je za predsednika Brazila 2018.

Da Silva je izabran za predsednika Brazila 2002, a drugi mandat je osvojio 2006. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike