Da li ste ste ikada pitali kako zvuči Zemljino magnetno polje? Evo odgovora (VIDEO)

29.10.2022

19:58

0

Autor: 24sedam

Rezultat je spoj tutnjave, zveckanja i pucketanja, a njegovi tvorci tvrde da je nastao kako bi podsetio slušaoce na njegov značaj

Da li ste ste ikada pitali kako zvuči Zemljino magnetno polje? Evo odgovora (VIDEO)
Zemlja - Copyright Profimedia

Magnetno polje nas štiti od kosmičkog zračenja i naelektrisanih čestica solarnih vetrova. U slučajevima kada se neke od njih sudare sa atomima u gornjoj atmosferi one se transformišu u zeleno-plavo svetlo poznato i kao aurora borealis. To je jedini vizuelni prikaz magnetnog polja koji može da se uoči, jer je nevidljiv i ne proizvodi nikakav zvuk.


Naučnici sa Tehničkog univerziteta u Danskoj su zato iskoristili informacije koje je jedan od satelita Evropske svemirske agencije prikupio o magnetnom polju Zemlje i pretvorio ih u zvuk.

Zastrašujući zvuk

Rezultat je spoj tutnjave, zveckanja i pucketanja, a njegovi tvorci tvrde da je nastao kako bi podsetio slušaoce na njegov značaj.

- Tutnjanje Zemljinog magnetnog polja je praćeno zvukom geomagnetne oluje koja je nastala kao posledica izbacivanja sunčeve baklje 3. novembra 2011. godine i zaista zvuči prilično zastrašujuće - izjavio je muzičar Klaus Nilsen koji je bio angažovan na ovom projektu.

Foto: Profimedia

Konstantan tok naelektrisanih čestica koji proizvode solarni vetrovi uzrokuje da udari emituju jednostavne magnetne talase koji — kada se pretvore u audio talase — zvuče nešto poput jedne, niske muzičke note.

Međutim, kada solarna oluja pogodi Zemlju, njen uticaj na magnetno polje uzrokuje da ova „muzika“ postane daleko složenija, prenela je „Nacionalna geografija“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike