Prasak za istoriju! NASA letelica udarila direktno u asteroid! U budućnosti ovo može spasiti planetu (FOTO/VIDEO)

27.09.2022

05:31

0

Autor: J. S. J.

Cilj ovog poduhvata je bio da se vidi da li bi veliki asteroid koji juri ka Zemlji mogao da bude preusmeren

Prasak za istoriju! NASA letelica udarila direktno u asteroid! U budućnosti ovo može spasiti planetu (FOTO/VIDEO)
Tan2022-9-27_1302432_0 - Copyright Tanjug/ASI/NASA via AP)

Letelica Dart koju je NASA lansirala danas sudarila se noćas direktno sa asteroidom, čime je misija "spasavanja" Zemlje uspešno okončana.

Prvi put u istoriji planete Zemlje NASA je testirala „tehniku otklona“. To je prvi planetarni odbrambeni metod svoje vrste, a sve se dogodili na oko 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom telu poznatom kao Dimorfos.

 

Poslednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letelici, a poslednju sliku letelica je snimila dve sekunde pre udara.

Cilj ovog poduhvata je bio da se vidi da li bi veliki asteroid koji juri ka Zemlji mogao da bude preusmeren, što u budućnosti može mnogo da znači.

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja je pokušala da skrene sa putanje opasni objekt i spreči njegov udar u Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Tomas Zurbuhen.

Letelica je bila oko 100 puta manja od Dimorfosa, tako da nije uništila asteroid. Naučnici očekuju da će guranje malo pomeriti Dimorfos i učiniti ga gravitaciono vezanim za Didimos, veći asteroid u sistemu.

 

 

NASA je 2016. godine osnovala Kancelariju za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) za rano otkrivanje pretnji, zaštitu Zemljine površine i praćenje putanja tih objekata.

Astronomi ne znaju da li Zemlji preti neko nebesko telo ali pre nekih 66 miliona godina, asteroid je ostavio ogroman krater na meksičkom poluostrvu Jukatan i moguće je da je on izazvao izumiranje dinosaura.

Svemirska letelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je 2021. iz Kalifornije raketom Falkon 9 kompanije Ilona Maska SpejsIks. U asteroid Dimorfos zaletela se brzinom od 6,6 kilometara u sekundi.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike