Ogromna "kanibalska" solarna oluja udara u Zemlju, a posledice će se osetiti danas i sutra

31.03.2022

15:09

0

Nalazimo se u periodu pojačane sunčeve aktivnosti

Ogromna "kanibalska" solarna oluja udara u Zemlju, a posledice će se osetiti danas i sutra
NASA upozorava na solarnu oluju - Copyright Profimedia

Upozorenje na snažnu geomagnetnu oluju izdato je nakon što je zabeleženo 17 sunčevih baklji (eksplozija) iz jedne sunčeve pege.

Erupcije bi trebalo da udare u Zemlju i izazovu geomagnetnu oluju čiji će se efekti osetiti danas i sutra, navode stručnjaci.

Dve erupcije su se spojile u jedno tzv. "kanibalsko koronalno izbacivanje mase" koje je pojurilo prema Zemlji brzinom od 3.027.599 km na sat.

Sunčeva pega, nazvana AR2975, počela je da izbacuje solarne baklje 28. marta.

 

 

Pad i uspon solarnih aktivnosti prirodno se smenjuje svakih 11 godina, a astronomi veruju da sada ulazimo u period pojačanog delovanja koji može dostići vrhunac 2025. godine.

Nova porodica sunčevih pega, otkrivena na površini Sunca 2020, ispustila je najveću erupciju koju su naučnici ikada videli od 2017. godine.

Kompanija "Spejs iks" je ranije ove godine potvrdila da je geomagnetna oluja uništila većinu satelita Starlink koje je nameravala da pošalje u orbitu tokom lansiranja.

Oluja, prouzrokovana solarnom aktivnošću, načinila je Zemljinu atmosferu toplom.

Kako se navodi, Sunčeve pege su područja na površini Sunca u kojima se snažna magnetna polja spajaju u čvorove pre nego što iznenada puknu.

Profimedia
 

Kanibalsko izbacivanje nastaje kada sunčeve erupcije koje se brzo kreću prestignu sporije, ranije erupcije, u istoj regiji pa pred sobom guraju magnetnu strukturu prethodnog izbacivanja kako bi formirale divovski, kombinovani front koji pokreće snažnu geomagnetsku oluju.

Sunčev vetar utiče na Zemljinu magnetosferu tako da je malo sabija. Njegovo magnetno polje deluje na magnetno polje Zemlje - ako je polje oluje okrenuto u istom smeru kao Zemljino, ono se pojačava, a ako je u suprotnom, slabi. Ova interakcija uzrokuje povećano kretanje plazme nabijenih čestica kroz magnetosferu i jačanje električne struje u magnetosferi i jonosferi. Najčešća i najljepša posledica su prekrasne aurore koje se često mogu videti u polarnim krajevima.

Pretnja savremenoj civilizaciji

Najveća solarna oluja poznata čovečanstvu, nazvana Karingtonov događaj, dogodila se 1859. Ona je uništila telegrafske mreže u SAD-u, neke radnike telegrafa udarila je struja, a polarna svetlost bila je vidljiva sve do Srednje Amerike.

Pixabay
 

Godine 1989. u Kvebeku je geomagnetna oluja uzrokovala izbacivanje šest miliona ljudi iz električne mreže na devet sati, a polarna svetlost videla se sve do Teksasa.

Nedavna oluja, koja se dogodila u februaru 2022, izbacila je 40 satelita Starlink, Ilona Maska, na Zemlju, a naučnici su upozorili da bi još veća mogla da ozbiljno ugrozi internet širom sveta.

Na sreću, stručnjaci predviđaju da će energija iz sadašnje oluje bez većih opasnosti biti apsorbovana u magnetnom polju Zemlje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike