I oni bi se igrali nuklearnim oružjem: Jedna članica NATO oberučke bi prihvatila raspoređivanje naoružanja na svojoj teritoriji

29.10.2022

12:23

0

I građani i vlast hteli bi da se dokopaju atomskih bombi

I oni bi se igrali nuklearnim oružjem: Jedna članica NATO oberučke bi prihvatila raspoređivanje naoružanja na svojoj teritoriji
Raketa/Ilustracija - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Poljska apsolutno želi i stalno prisustvo NATO trupa i američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, rekao je u petak najviši pomoćnik predsednika Andžeja Dude. Bilo je „konceptualnih“ razgovora sa Vašingtonom o atomskom oružju, rekao je Jakub Kumoč za novinski kanal Polsat, tvrdeći da se sporazum NATO-Rusija iz 1997. ne treba tretirati kao prepreku za postizanje toga.

Duda je dospeo na naslovne strane ranije ovog meseca rekavši da je Poljska razgovarala o pridruživanju programu „nuklearnog deljenja”, u okviru kojeg su SAD rasporedile nuklearne bombe u nekoliko nenuklearnih zemalja NATO.

Stejt department je brzo reagovao rekavši da Vašington „ne planira“ da rasporedi atomsko oružje u bilo kojoj članici NATO koja se pridružila nakon 1997. godine, a zamenik portparola Vedant Patel insistirao je da nije upoznat sa bilo kakvim razgovorima sa Poljskom o tom pitanju.

- Predsednik nije rekao da Poljska vodi razgovore, nego da je takvih razgovora bilo i istina je – bilo je takvih razgovora. Bili su u takozvanoj konceptualnoj fazi - rekao je Kumoč za Polsat u petak, dodajući da je Varšava obavestila Amerikance da je Poljska zainteresovana za učešće u programu razmene nuklearne energije.

Kumoč, koji je na čelu Biroa za spoljnu politiku u predsedničkoj administraciji, nazvao je „štetom“ što je Patel pristao na određene stvari 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt NATO-Rusija. Sporazum je posebno zabranjivao stalno raspoređivanje trupa u istočnoj Evropi, na čemu je Rusija ponovo insistirala prošle godine, u bezbednosnom predlogu koji su SAD i NATO na kraju odbacili.

AP Photo/Czarek Sokolowski
Andžej Duda

- Verujemo, a predsednik je rekao na samitu NATO, da je ovaj akt mrtav, Rusija ga je jednostavno poništila napadom na Ukrajinu - rekao je Kumoč.

Većina Poljaka podržava Dudino interesovanje za američke atomske bombe, prema istraživanju koje je ranije ovog meseca sproveo anketar IBRiS. Sveukupno, 54,1 odsto se zalaže za učešće u nuklearnoj podeli, dok se samo 29,5 odsto ispitanika protivi tome. Podrška je bila posebno jaka među mladima (93 odsto), čitaocima državnih medija (72 odsto) i glasačima vladajuće stranke PiS (68 odsto).

Pored toga što želi da ugosti američke trupe i nuklearno oružje, Varšava zahteva ogromne reparacije za Drugi svetski rat od NATO saveznice Nemačke, kao i od Rusije.

U međuvremenu, interesovanje Varšave za američko nuklearno oružje naišlo je na zabrinutost i u Rusiji i u Belorusiji. Poljska je bila glavni kanal za isporuke NATO oružja i municije Ukrajini, a Rusija tvrdi da je jedan broj poljskih boraca učestvovao u sukobu na strani Kijeva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike