Hiljade Čeha protestuje na ulicama Praga: Traže da se pregovara sa Rusijom i da zemlja istupi iz EU i NATO! Nemiri i u Napulju (VIDEO)

28.10.2022

15:07

0

Zbog straha od zime i u želji da se sukobi na istoku Evrope okončaju demonstranti su počeli da se okupljaju u velikom broju

Hiljade Čeha protestuje na ulicama Praga: Traže da se pregovara sa Rusijom i da zemlja istupi iz EU i NATO! Nemiri i u Napulju (VIDEO)
Protesti u Češkoj - Copyright Printscreen Twitter/DagnyTaggart963

Desetine hiljada građana učestvovalo je u današnjim protestima u Pragu tražeći od vlade da podnese ostavku i omogući održavanje prevremenih izbora, kao i istupanje Češke iz EU i NATO-a.

Narod je izašao na glavni trg na nacionalni praznik, a učesnici su takođe tražili da Češka pregovara sa Rusijom o isporukama gasa pred predstojeću zimu, objavio je Rojters.

 

 

Ovo su treće demonstracije u Pragu koje su organizovali pokreti krajnje desnice, marginalnih grupa i Komunističke partije sa istim zahtevima.

Grupa koja je organizovala proteste, "Češka Republika na prvom mestu", protivi se članstvu u EU i NATO i želi da Češka bude vojno neutralna.

 

 

Nezadovoljni građani i na ulicama Napulja

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u centru Napulja kako bi izrazili protest protiv kontinuirane isporuke oružja Ukrajini i zatražili početak pregovaračkog procesa, preneo je TASS izveštaj novinske agencije ANSA.

Proteste su organizovale vlasti južnog italijanskog regiona Kampanje, a guverner Vinćenco de Luka rekao je ranije da je cilj protesta da se apeluje na prekid vatre u Ukrajini i stopira isporuka oružja Kijevu.

- Ukrajina je dobila pomoć u vidu novca i oružja, ali moramo prekinuti sa slanjem oružja kako bi mogao da počne proces koji će voditi ka miru - rekao je De Luka, dodajući da su na proteste izašli studenti, predstavnici trgovačkih udruženja i organizacija iz kulturne sfere.

TASS podseća da su demonstracije u znak podrške mirovnim pregovorima i prekidu vatre u Ukrajini zakazane za 5. novembar u Rimu.

Nova italijanska premijerka Ðorđa Meloni rekla je ranije u toku nedelje da se "mir ne može dostići kroz nečiju kapitulaciju, već je moguć samo kroz podršku Ukrajini".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike