Protesti se prelili na groblje: Hiljade demonstranata u Iranu došlo do groba Mahse Amini povodom 40 dana od njene smrti! (VIDEO)

26.10.2022

14:21

0

Snage bezbednosti pokušale su da zaustave okupljene, ali su oni našli način da priđu mestu na kom je sahranjena i odaju joj počast

Protesti se prelili na groblje: Hiljade demonstranata u Iranu došlo do groba Mahse Amini povodom 40 dana od njene smrti! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Middle East Images

Velika masa protestovala je danas na groblju na severozapadu Irana gde je sahranjena Mahsa Amini, dok su aktivisti pozivali na demonstracije povodom obeležavanja 40 dana od njene smrti do koje je došlo nedugo pošto je završila u pritvorskom centru.

Video-snimci objavljeni na mreži pokazuju da su stotine muškaraca i žena prkosile snagama bezbednosti i okupili se u Sakezu.

Čulo se kako uzvikuju "Žena, život, sloboda" i "Smrt diktatoru".

To su dve parole antivladinih nemira koji su zahvatili Iran otkako je Amini preminula.

Policija za moral u glavnom gradu Teheranu uhapsila je 22-godišnju ženu kurdskog porekla 13. septembra jer je navodno „nepropisno“ nosila hidžab.

Ona je pala u komu nakon što se srušila u pritvorskom centru i umrla tri dana kasnije. Bilo je izveštaja da su je policajci tukli pendrekom po glavi i udarali joj glavu o vozilo, ali je policija negirala da ju je maltretirala i rekla je da je doživela srčani udar.

 

 

Mnogi Iranci su bili besni, a prvi protesti su održani nakon njene sahrane u Sakezu, kada su žene skinule svoje marame u znak solidarnosti. Protesti su se brzo proširili i prerasli u jedan od najozbiljnijih izazova Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine.

Žene su bile u prvim redovima, prkosno mašući maramama i paleći ih, dok su neke čak i šišale kosu u javnosti.

Učenice su takođe demonstrirale na igralištima i na ulicama u znak podrške.

 

 

Organizacija za ljudska prava Irana sa sedištem u Norveškoj saopštila je da su najmanje 234 demonstranta, uključujući 29 dece, ubile snage bezbednosti u nasilnom gušenju "nereda" koje su iranske vlasti označile kao da su ih podstakli strani neprijatelji.

Interventna policija i pripadnici paravojnih snaga otpora navodno su danas raspoređeni u velikom broju u Sakezu i drugim delovima provincije Kurdistan, u iščekivanju novih nemira na 40. dan od smrti Mahse Amini, što je značajan datum za Irance.

U video-snimcima može se videti da stanovnici šetaju auto-putem i kroz polje, verovatno kako bi zaobišli blokade puteva i da bi stigli do groblja Aiči.

AP Photo/Markus Schreiber
 

- Pokušali su da nas spreče da uđemo na groblje, ali ja sam uspeo - rekao je jedan od svedoka, citirala je novinska agencija Rojters.

Kurdska grupa za ljudska prava Hengav, koja takođe ima sedište u Norveškoj, objavila je nekoliko video-snimaka na kojima se vidi kako velika grupa ljudi viče "Dole izdajice" i "Kurdistan, Kurdistan, groblje fašista".

U drugom snimku vide se muškarci i žene kako mašu šalovima i uzvikuju "Sloboda, sloboda, sloboda".

 

 

Nije bilo jasno da li su članovi porodice Mahse Amini bili na groblju. Aktivisti su rekli da su ih snage bezbednosti upozorile da ne održavaju ceremoniju žalosti.

Državna novinska agencija Irna u međuvremenu je citirala, kako je tvrdila, izjavu porodice u kojoj se kaže da neće održati događaj kako bi izbegli "nesrećne probleme", ali izvor blizak porodici rekao je Bi-Bi-Siju da nisu napisali takvu poruku.

Hengav je takođe izvestio o snažnom bezbednosnom prisustvu u obližnjem gradu Sanandažu u sredu i rekao da se generalni štrajkovi održavaju u gradovima i mestima širom Kurdistana u znak solidarnosti sa protestima.

Vlasti su zatvorile sve škole i univerzitete u pokrajini "zbog talasa gripa", navode državni mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike