Bajden se suočio sa građanima besnim zbog cene gasa: Nespretno pokušao da se odbrani, pa razjario korisnike interneta (VIDEO)

18.10.2022

17:48

0

Američkog predsednika presreli su u Los Anđelesu i postavili mu direktno pitanje, ali se odgovor retko kome svideo

Bajden se suočio sa građanima besnim zbog cene gasa: Nespretno pokušao da se odbrani, pa razjario korisnike interneta (VIDEO)
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Carolyn Kaster

Američki predsednik Džozef Bajden kritikovan je na internetu nakon što je izjavio da je gas u Kaliforniji „uvek“ koštao 7 dolara po galonu. Komentar je dat dok vlada pokušava da se izbori sa krizom troškova života i rekordnom inflacijom pred novembarske međuizborime.

Predsednika su pitali o rastućim cenama kada je u četvrtak izlazio iz takos restorana u Los Anđelesu.

- Da li ste videli cene gasa ovde u Los Anđelesu? Skoro je sedam dolara po galonu - rekla je osoba koja ga je srela.

- Pa, ovde je to uvek bio slučaj - odgovorio je Bajden i zastao, pa dodao „ne, nije“, pre nego što je ponovo zastao.

- U celoj zemlji cene gasa su pale za oko 1,35 dolara, a i dalje su niže za jedan dolar. Ali mi ćemo raditi na rešavanju problema stanovanja. To je najvažnija stvar koju moramo da uradimo - dodao je zatim.

Mnogi korisnici interneta bili su zbunjeni predsednikovim odgovorom, s obzirom na to da je prosečna cena gasa u Kaliforniji krajem februara dostigla 4,74 dolara po galonu, prema Los Anđeles tajmsu. Prošlog meseca prosečna cena na pumpama u oblasti Los Anđelesa porasla je na 5,84 dolara, izvestio je ABC7.

Kandidat za američki Senat Mark Meuser je reagovao je na to na Tviteru.

 

 

- Žao mi je, gospodine predsedniče, ali Kalifornija obično nema gas od 7 dolara. U stvari, pre nego što ste postali predsednik, gas od 5 dolara u Kaliforniji smatrao izuzetno skupim - napisao je on i dodao da Bajden nije u kontaktu sa sopstvenom politikom koja „uništava ovu naciju“.

- Bajdenizam u svom najboljem izdanju u Los Anđelesu danas. Visoke cene gasa su stambeni problem? - napisao je na istoj mreži Džejms Galager, lider Republikanske partije u Skupštini države Kalifornija.

 

 

Bajden je takođe napravio buru u javnosti nakon što je prošlog meseca pogrešno naveo da 41 američka država ima prosečnu cenu gasa manju od 2,99 dolara po galonu. Time se, zapravo, nije mogla pohvaliti nijedna država. Bela kuća je kasnije priznala da je predsednik pogrešio.

Američki lider je povremeno krivio ruskog predsednika Vladimira Putina za rastuće cene goriva, opisujući inflaciju kao „Putinov porez“. SAD, zajedno sa mnogim drugim zapadnim zemljama, pokušavaju da obuzdaju rusku trgovinu naftom i gasom reagujući na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini koja je pokrenuta u februaru.

U avgustu je Bajden potpisao Zakon o smanjenju inflacije koji je osmišljen da pomogne Amerikancima usred rastućih troškova života.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike