Kralj Čarls neće da bude kao njegova majka, promeniće čak i način krunisanja: Evo kako će sada izgledati ceremonija

09.10.2022

14:35

0

Autor: 24sedam

Popis gostiju za ceremoniju verovatno će biti smanjen s 8.000 na 2.000, pri čemu će izostati stotine plemića i parlamentaraca

Kralj Čarls neće da bude kao njegova majka, promeniće čak i način krunisanja: Evo kako će sada izgledati ceremonija
AP22262554889616 - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

Krunisanje kralja Čarlsa III trebalo bi da traje malo više od sat vremena, otkrivaju britanski mediji. Trebalo bi da traje znatno kraće od ceremonije 1953. godine kada je krunisana kraljica Elizabeta II zbog koje su se na ulicama Londona okupili milioni ljudi iz cele Britanije.

Smatra se da kralj Čarls III želi da njegovo krunisanje postavi ton moderne monarhije, a da pritom zadrži nešto od pompe i veličanstvenosti koja je zapanjila svet tokom ceremonije kraljičine sahrane.

Ceremonija krunisanja trebalo bi da bude skraćena s više od tri sata na nešto više od sat vremena; jeftinija i "više reprezentativna za različite zajednice i vere".

Victoria Jones/PA via AP
 

Za razliku od kraljevskih venčanja, krunisanje je državna svečanost, finansira ga vlada i odlučuje o popisu gostiju. Popis gostiju za ceremoniju verovatno će biti smanjen s 8.000 na 2.000, pri čemu će izostati stotine plemića i parlamentaraca.

Vođene su rasprave o opuštenijem kodeksu odevanja. Pozvani bi možda mogli da nose ležernija odela umesto svečanih (ženama je savetovano da im glava bude pokrivena, po mogućnosti da nose tijare).

Drevni i dugotrajni rituali, uključujući darivanje monarha zlatnim polugama, biće prekinuti kako bi se uštedelo vreme.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike