Neka čeka Evropa: Katar ove zime u EU šalje dogovorene količine gasa, drugi kupci neće ispaštati zbog povećanih potreba

18.10.2022

14:52

0

Državna kompanija Katar Enerdži ima za cilj da postane najveći svetski trgovac tečnim prirodnim gasom, ali će se strogo držati potpisanih ugovora

Neka čeka Evropa: Katar ove zime u EU šalje dogovorene količine gasa, drugi kupci neće ispaštati zbog povećanih potreba
profimedia-0717922095 - Copyright Profimedia

Katar Enerdži radi na proširenju proizvodnje i trgovine gasom kako globalna potražnja raste i tečni prirodni gas (TPG) ugovoren sa azijskim kupcima neće preusmeravati u Evropu ove zime, rekao je izvršni direktor Saad al Kaabi u utorak.

Katar je već među najvećim svetskim izvoznicima TPG, a nekoliko evropskih država, suočenih sa skokom cena energije i ometenim snabdevanjem gorivom, pregovara sa zalivskom arapskom državom kako bi smanjila svoje oslanjanje na ruske isporuke energenata.

- Katar je apsolutno posvećen svetosti ugovora... Dakle, kada potpisujemo sa azijskim ili evropskim kupcima, držimo se tog sporazuma - rekao je novinarima Kaabi, koji je i državni ministar energetike.

- Dakle, u Evropu će biti otpremljena dogovorena količina gasa, ali on neće biti preuzet od azijskih kupaca - rekao je on.

Državna kompanija Katar Enerdži, koja je ranije ove godine potpisala ugovore o projektu proširenja TPG, ima za cilj da postane najveći svetski trgovac tečnim prirodnim gasom kroz organski rast i već gradi trgovačke timove, rekao je Kaabi.

Profimedia
 

Katar se usmerio ka tome da učvrsti svoju poziciju glavnog dobavljača dok se Evropa bori da zameni ruski gas iz gasovoda koji je činio skoro 40 odsto uvoza kontinenta. Te zalihe su pale od pokretanja vojne operacije Rusije u Ukrajini u februaru i od uvođenja zapadnih sankcija Moskvi.

Katarski dvofazni plan proširenja Severnog polja uključuje šest TPG vozova koji će povećati njegov kapacitet sa 77 miliona tona godišnje na 126 miliona tona do 2027.

Katar Enerdži je potpisao ugovore o prodaji udela u fazi proširenja Severnog polja istok sa TotalEnergies, ​​Shell, Ekkon, ConocoPhillips i Eni, a prošlog meseca je imenovao TotalEnergies (TTEF.PA) kao prvog partnera u projektu Severnopolje istok.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike